De vier seizoenen, Hippe recepten, Lente
Geef een reactie

Het is weer vlierbloesemtijd….

Trek je stapschoenen aan en ga dit weekend net als ik op zoek naar vlierbloesems! Als je goed rondkijkt, zie je ze haast overal. Naast hun leuke uiterlijk hebben  ze ook op culinair vlak heel wat mogelijkheden. Wat dacht je van vlierbloesem-limonade, vlierbloesem-beignets of zelfs een huisbereid aperitief op basis van deze mooie bloemetjes…

vlierbloesem

Voor je echt aan de slag gaat, lees je best eerst deze tips uit het boek “Vers uit de tuin” van Sarah Raven“Vlierbloesems zijn op hun best in mei en juni. Pluk ze op een zonnige dag, liefst enkele dagen nadat ze zijn uitgekomen: elk bloemetje is dan geopend, rijk aan stuifmeel, zoet en geurig. Naarmate de bloemetjes witter worden, vervliegt het stuifmeel en wordt de smaak veel minder uitgesproken. Wacht in elk geval niet tot de bloemetjes bruin worden want dan ruiken ze meer naar kattenpis.”

Na de pluk is het tijd om je keuken in de duiken en deze recepten uit te proberen :

1. Vlierbloesemgelei

Wat heb je nodig? 15 vlierbloesemschermen, 5dl water, 2 citroenen, 500g geleisuiker en een paar leuke confituurpotten

Hoe ga je te werk? Spoel 15 vlierbloesemschermen in water, leg ze in een kom en overgiet met 5dl water en het sap van 2 citroenen. Zet het vervolgens op een koele plaats weg en laat het een nachtje trekken. Giet tot slot het vocht door een zeef en meng dit vocht met 500g geleisuiker. Zet dit mengsel op het vuur en laat een viertal minuutjes doorkoken. Doe tot slot de gelei in een paar leuke confituurpotten en zet weg voor later gebruik….

Serveren? Deze gelei lijkt mij heerlijk met gerookte forel, vleesbrood of paté of verwerkt in een mascarponecreme.

IMG_3767.JPG

2. Vlierbloesemlimonade

Wat heb je nodig? 2l bronwater, 9 vlierbloesemschermen, 2 limoenen, 1cm verse gember, 200g rietsuiker.

Hoe ga je te werk? Doe de bloesem in een ruime kom (controleer of alle beestjes eraf zijn), voeg 1 in schijfjes gesneden limoen en de fijngeraspte gember toe en overgiet met water. Zet deze kom weg op een koele plaats en en laat minstens 24 uur trekken. Giet deze vloeistof na een dagje door een zeefdoek, voeg rietsuiker en het sap van de andere limoen toe, roer alles goed door mekaar en zet nog een dagje weg. Nadien doe je de limonade in een afsluitbare fles en zet je ze nog een paar weken weg in je frigo. Ik heb mij tot slot laten vertellen dat deze drank naar een 4-tal weken spontaan begint te bubbelen. Ik ben benieuwd…

3. Vlierbloesembeignets

Wat heb je nodig? 150g bloem, 2 eieren, 3 el olie, 2dl spuitwater, 8 vlierbloesemschermen en bloemsuiker.

Hoe ga je te werk? Zeef in een kom de bloem, voeg het zout, de eidooiers en de olie erbij. Giet er ook het spuitwater bij en roer goed tot je een glad deeg bekomt. Het deeg maak je tot slot extra luchtig met het stijfgeklopt eiwit er onder te mengen. Voor het bakken zelf, verwarm je de friteuse tot 170 graden. Net voor het bakker dompel je de vlierbloesemscherm in het beslag en nadien meteen in het frietvet. Alleen zo vermijd je dat ze gaan samenklitten en een dikke bol vormen.

En dan het toprecept : vlierbloesemsiroop…een oud recept van de familie Van Steenbrugge. Sinds jaar en dag maken zij in deze periode van het jaar een grote hoeveelheid ‘siroop’. Deze voorraad wordt dan veilig ingevroren en bij elke leuke gelegenheid bovengehaald om er een heerlijk aperitief  (op basis van 1/3 water, 1/3 gin of witte wijn, 1/3 siroop van vlierbloesem) mee te maken. Maar vooraleer wij ook kunnen genieten van dit verfrissend aperitief, maken wij eerst siroop…

Wat heb je nodig voor siroop van vlierbloesem? : 1,5l bronwater, 1,5 kg suiker, 3 bio-citroenen in schijfjes en 20 grote vlierbloesems

Hoe ga je ter werk? Voeg alle ingrediënten samen, roer goed en laat een 6-tal dagen trekken. Dagelijks roer je minstens 2 keer in deze kom. Nadien giet je alles door een zeefdoek en vries je de siroop in. Door het hoge suikergehalte zal de siroop nooit echt hard worden.

Serveertip: Bij het opdienen van de aperitief, rol je met een ijsschep (of schepje voor meloenbolletjes) bolletjes van de siroop waarna je er het water en de gin/wijn bijvoegt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s