Hippe recepten, Taarten, Zoet
Comment 1

Is het nu een vleugje zomer of gewoon een bom?

Wat maakt de zomer nu het beste: die cocktail, dat ijsje, die zonnestralen of…? Wel, ik denk dat je na dit te lezen en bekijken -al lekkerbekkend – een nieuwe favoriet bij hebt!
Afbeelding 6
Banketbakkersroom
Wat heb je nodig? 1liter melk, 4 eieren, 300g suiker, 50g vanillepoeder (puddingpoeder), 50g bloem en 1 pakje vanillesuiker.
Hoe ga je werk? Zet de melk op een zacht vuurtje en breng het stilletjes aan de kook. Klop de eieren en de suiker op tot een schuimig mengsel en voeg er vervolgens het vanillepoeder aan toe. Voeg een deeltje van de melk (wanneer deze kookpunt bereikt geeft haal je deze van het vuur) toe aan het eier-suikermengsel en voeg vervolgens dit mengsel bij de rest van de melk. Blijf zeer goed roeren, je zal merken dat de melk zal beginnen dikken. Laat de banketbakkersroom nog wat al roerend afkoelen en schep hem vervolgens over in een andere kom om hem in de ijskast te zetten met een plastiekfolie over. Deze folie leg je op de banketbakkersroom zelf, zo verkom je dat er zich een vel gaat vormen.
Afbeelding 3Taartbodem van kruimeldeeg
Wat heb je nodig? 500g bloem, 250g malse boter, 180g suiker, 2 vanillestokjes, 3 eieren en snuifje zout (deze hoeveelheid is voor 2 taartbodems, de andere helft kan je gewoon invriezen)
Afbeelding 1
Hoe ga je te werk? Doe de zachte boter samen met de suiker in een mengkom en mix op matige snelheid. Schraap de zaadjes uit de vanillestokjes en voeg deze er aan toe. Ook een volledig ei en twee eierdooiers worden erbij gemixd. Meng tot het mengsel homogeen is en strooi er vervolgens de helft van de bloem erbij. Laat verder kneden op matige snelheid en voeg de laatste bloem er aan toe. Verhoog nu systematisch de snelheid van de keukenrobot. Meng verder tot het deeg begint ‘te bollen’. Haal het deeg uit de keukenrobot en kneed even met de handen. Als laatste laat je herberg een uur lang rusten in de ijskast (in een plastiekfolie).
Strooi wat bloem op tafel en rol het deeg uit met een deegrol tot een dikte van minimum drie tot 4 mm. Leg het deeg voorzichtig in een ingevette lage bakvorm. Breekt het deeg, dan plak je de barst weer dicht door er wat extra deeg op vast te duwen. Dek het kruimeldeeg af met bakpapier, en strooi hierop enkele droge erwten of bonen.
De oven is ondertussen voorverwarmd op 200° Celsius en gaat de taartbodem gedurende 15 tot 20 minuten – tot het deeg goudbruin kleurt – in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
Afbeelding 2
En vanaf hier gaat het vanzelf: banketbakkersroom in afgekoelde taartbodem gieten (stiekem de randjes aflekken) en vervolgens het fruit schikken over de taart. Een fris muntblaadje hier en daar zorgt voor een extra toets.
Afbeelding 5
Tips and tricks: Als je kruimeldeeg maakt voor hartige gerechten als een quiche of een groentetaart laat dan de vanillestokjes weg. Gebruik ook wat minder suiker.
Of is het het seizoen niet meer voor rood fruit? Gebruik dan ander lekker seizoensgebonden fruit, want deze taart is een perfecte basic voor andere combinaties!
Natuurlijk heb je nog altijd die vanillestokjes over nadat je de pitjes eruit geschraapt hebt… Deze gaan bij ons in een pot met gewone suiker, zo maken wij onze eigen vanillesuiker. Goedkoop en veel lekkerder 😉
Afbeelding
Afbeelding 4

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s