Desserts, Geen categorie, Zoet
Geef een reactie

Lentekoekjes met een vleugje limoen

Paasbloemen, sneeuwklokjes, bladeren aan de bomen,…de natuur is helemaal in de war! En ik ook! De lente is nog niet helemaal in het land en het begint al bij mij te kriebelen. Ik heb een drang naar frisse zomerse receptjes – correctie frisse zoete receptjes- en wat is er nu meer passend dan een limoenkoekje met zoete meringue zo licht als wolkjes?!

Afbeelding

Lemon spritz cookies

Wat heb je nodig? 110g boter op kamertemperatuur, 90g suiker, 3 eigelen, 1/4 eetlepel olie, zeste van 1 limoen, 180g bloem en 2g zout

Lemon meringue

Wat heb je nodig? 75g eiwit, 150g suiker, zeste van 1 limoen en het sap van 2 limoenen

Afbeelding 4

Hoe ga je te werk? Klop de boter, de suiker, de limoenzeste en de olie tot een luchtig beslag. Voeg de eigelen er onder en mix tot alles gemengd is. Voeg als laatste de bloem en het zout toe.
Omdat ik vond dat het deeg niet mals genoeg was zoals het originele recept omschreef heb ik kleine beetjes melk aan het beslag toegevoegd tot het mals genoeg was zodat het spuitbaar was.

Afbeelding 5

Doe vervolgens het deeg in een spuitzak met ster-tip. Spuit roosjes op een met bakpapier belegde bakplaat. Bak de koekjes gedurende 12min in een voorverwarmde oven van 185° tot ze een goudbruine kleur hebben. Laat ze volledig afkoelen zodat we ze kunnen vullen met de ‘lemon meringue’.

Doe het eiwit en de suiker in kom (best een metalen, die warmt snel op).  Mix het eiwit tot wanneer het licht en wit wordt, bijna marshmallowachtig. Doe in een tweede grotere kom kokend water en plaats de kom met het eiwit hier in. Roer goed met een garde zodat de suiker niet onmiddellijk aan de kanten gaat plakken. Doe dit tot wanneer het volledige mengsel lauw gaat aanvoelen. Neem het uit het waterrad en mix het eiwit terug op een hoge stand. Dit doe je tot wanneer de temperatuur sterk gedaald is en het eiwit er als meringue gaat uitzien en pieken maakt. Voeg er dan op het laatste de zeste en het sap door naar smaak. De meringue spuiten we dan op een koekje en werken we af met een ander koekje.

Afbeelding 1

Tips and tricks? Teveel meringue? Geen probleem! Spuit torentjes van de overschot en steek ze op 100° Celsius gedurende (minimaal) 1u30 in een hete lucht oven. Twee maal zoveel lekkers!

Afbeelding 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s