De vier seizoenen, Desserts, Hippe recepten, Kerst 2016, Zoet
Comments 7

Chocolade + creativiteit = mijn ideaal kerstdessert

Als bij jou de zoektocht naar kerstrecepten is ingezet dan heb ik vandaag een super idee. Wat denk je van dit mooi bord met verschillende variaties van chocolade. Het lijkt om het eerste zicht moeilijk maar dat is het helemaal niet. De verschillende componenten zijn makkelijk én op voorhand te bereiden en voor de bordschikking kan je alle kanten uit : kleine of grote stukken cake, blokjes panna cotta, groene of rode gelei, groot of klein bord… Kortom als je de komende kerstdagen wil uitpakken met een mooi dessert is dit beslist het overwegen waard.

IMG_2848

De gestoomde chocoladecake

Wat heb je nodig? 150g chocolade, 125 g boter, 100 g suiker, 20 g cassonade, zeste van ½ limoen, 2 eieren, 125g bloem, 20g bakpoeder

Hoe ga je te werk? Meng de suiker, boter ( zacht). Spatel de eitjes 1 voor 1 onder. Spatel de bloem bakpoeder en zeste onder. wrijf een platte ovenschaal in met boter. Giet een dun laagje in schaal. Stoom op 100 graden en gedurende 35 minuten tot een zachte cake.

De chocolade crumble

Wat heb je nodig? 100 g suiker, 100 g amandelpoeder, 60 g bloem, 25 g cacaopoeder, 85 g gesmolten boter, 3 g zout, ¼ vanille stok en 20 g honing

Hoe ga je te werk? Meng alle droge grondstoffen en meng de gesmolten boter met de honing en de vanille er onder tot je een vaste massa bekomt. Meng ook niet le lang want anders dreigt het deeg te mislukken . Stort het mengsel op een bakplaat en druk lichtjes aan. Bak op 180°c voor +/- 10 min. Laat afkoelen en breek het in grove stukken.

De chocolade panna cotta

Wat heb je nodig? 200g room, 15 g suiker, 100 g bittere chocolade, 1/6 vanillestok, 6 g ahornsiroop en 1 bladje gelatine

Hoe ga je te werk? Laat de gelatine weken in koud water. Warm de rest van de grondstoffen op tot 80°c en mix glad. Meng er de gelatine onder. Giet in een bolvorm en stop het in diepvries . Enkele uren voor serveren snij je de bolletjes in 2 en vries je het terug in.

Gelei van munt

Wat heb je nodig? 300 g “ GET 27 “ likeur, 30 g suiker, 2 x blad gelatine en enkele blaadjes verse munt

Hoe ga je te werk? Laat de gelatine weken in koud water. Warm de likeur en de suiker op en flambeer. Meng er de gelatine en de fijngesneden verse munt onder. Giet het in een platte schaal. Laat het eerst op kamertemperatuur en vervolgens in de koelkast afkoelen om er nadien mooie vormen te kunnen uitstekken.

De rode gelei kan je op dezelfde wijze maken. Een puree van rode vruchten vormt dan jouw vertrekpunt.

Chocolade ganache

Wat heb je nodig? 300 gr 70% chocolade, 300 gr room, 100 gr suiker, 100 gr glucose, 100 gr boter en 1/3 vanille stok

Hoe ga je te werk? Warm de room samen met de suiker, de vanille en de glucose op en giet het mengsel op de chocolade. Meng met een spatel tot een homogene massa.

Spatel er vervolgens de zachte boter onder. Zet het een nacht in de koelkast . Warm op en roer gladg. Zet het terug voor een nacht in de koelkast. Laat het op kamertemperatuur komen en roer tot een spuitbare massa.

Gedroogde muntblaadjes

Span plastiekfolie over een diep bord. Wrijf het in met een smaakloze olie. Wrijf de muntblaadjes glad op de folie en droog het in de microgolf op 650 watt gedurende 5 minuten. Laat het na afkoeling verder drogen op keukenpapier.

Met dank aan patissier Wouter Hanssens voor het idee en de presentatie.

7 Comments

  1. prinses op de kikkererwt says

    Dit lijkt een massa werk :), maar ik wou dat iemand het voor mij deed, want het ziet er geweldig uit.
    Toch even reclame maken om gelatine door agar agar te vervangen, het laatste is namelijk plantaardig en niet van varkensbotten gemaakt. En dat is toch een smakelijker idee, niet waar?

  2. Pingback: Eindelijk | misssexandthecity

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s