Brunch, Hartig, Het menu, Hippe recepten, plancha, Zomer
Geef een reactie

10 tips om je frigo ‘holidayproof’ te maken

keep-calm-and-empty-the-fridge

1. Begin ruim op voorhand om alles wat te plannen. Een week of liever 10 dagen voor je met vakantie vertrekt is ideaal om alles wat je in huis hebt en dringend op moet weg te werken.

2. Maak een lijst / inventaris op van alles wat op mag of moet. Controleer hiervoor je diepvriezer, frigo, fruitschaal, kelder en voorraadkast.

3. Verzamel al deze ingrediënten zo veel mogelijk bij elkaar. Zo heb ik 2 schappen in mijn koelkast gereserveerd om de ‘leftovers’ te etaleren en doet een grote serveerschotel dienst om alle groenten, fruit en droge voeding te verzamelen.

4. Passeer in je kruiden – en moestuin en pluk daar alles wat rijp/ en of oogstbaar is.

5. Denk aan een royale portie voor je dierlijke huisgenoten. Zo hebben onze poezen Pippa en Jamie al rijkelijk gesmuld van charcuterierestjes, zeiden onze ezels geen nee tegen al het oude brood en waren er  onze kippen als de ….bij om al de tafelrestjes op te smullen.

6. Wees creatief en sta open voor nieuwe smaken en combineer. Ik begon de dag met versgeperst fruitsap, handige manier om al jouw citrusvruchten op te werken. Ook salades en quiches zijn en welgekomen oplossing om verschillende restjes te verwerken.

7. Ga niet meer naar de supermarkt en zoek zo veel mogelijk naar alternatieven. Geen aardappelen meer in huis, neem dan een restje van rijst of pasta. Vul verse ingrediënten aan met die uit blik. Maal bijvoorbeeld eens een tonijnsalade voor op de boterham of een heerlijke hummus als bijgerecht.

8.  Zet de plancha  of barbecue aan en verwerk al jouw  gesneden restjes op ‘gegrilde’ wijze.

9. Maak zoals ik een leuk vakantie-uitochtmenu  : huisbereide worstenbroodjes (met bladerdeeg en zwanworstjes), gestoomde bietjes, zure room en een salade, groentetorentjes (met alle restjes van zuiderse groenten) met tarbot à la plancha en een trifle ‘Schwarzwald’

10. Onthou dit ritueel en pas dit regelmatig toe. Het bevordert de creativiteit, verkleint de foodwaste en vergroot het vakantiebudget. Veel succes!

PS : Mijn lijstje is ondertussen al wat korter geworden…

IMG_3297

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s