Brunch, De vier seizoenen, Hippe recepten, Kerst 2016, Salades, Vis, Winter
Comments 2

Tips voor het maken van gravad lacks

Gravad lax is een klassieker uit de Zweedse keuken én tevens mijn absolute favoriet. Er gaat niets boven een homemade variant geserveerd met dille-mosterdsaus en brood . Letterlijk  betekent Gravad lax  ‘begraven zalm’. Vroeger werd de zalm gemarineerd met suiker, zout en dille en voor minstens 2 dagen begraven in de grond. Putjes maken doe ik niet meer, marineren daarentegen wel. Om jullie  te inspireren, zet ik een paar toprecepten op een rij. Van de traditionele Zweedse manier tot de wijze als het even snel moet gaan, het zijn één voor één toppertjes die jouw feesttafel helemaal af maken.

Nog gauw 2 tips : 1. Werk altijd met ultraverse zalm.  2. Laat je inspiratie de vrije loop : mosterd, kruidenmixen, gin, jenever, jouw complete kruidenkast kunnen dienen.

.zalm

The classic way ‘Gravad lax volgens een traditioneel Zweeds recept’

Wat heb je nodig? Een volledige zalm (zonder graat maar met vel) en afhankelijk van het gewicht voorzie je per 500g zalm 60g grof zeezout, 60g suiker, 1/2 el geplette peperkorrels, 1 dl verse fijngesneden dille.

Hoe ga je te werk? Meng voor de marinade het zout, de suiker, de dille en de geplette peperbolletjes, leg de zalm op een 3-tal vellen alu-folie en zorg ervoor dat je hem straks volledig kunt inpakken. Beleg vervolgens het ene stuk van de zalm met de marinade en leg het andere stuk zalm op. Vouw de alu-folie dicht en verpak de zalm. Tot slot leg je de zalm in een grote schaal en bezwaar je de vis (met planken, stenen). Keer de zalm om de 12u en laat minstens 48u marineren

Serveertips? Met gravad lax kan je alle kanten uit : Als voorgerecht met de komende feestdagen of als een stevige hoofdmaaltijd met brood en rauwkost. Hoe je het ook serveert, de zelfbereide mosterd-dille saus is onmisbaar.

Mosterd- dille saus :

Wat heb je nodig? 1dl Zweedse mosterd (verkrijgbaar in de Ikea Foodstore), 1/4dl suiker, 1/4dl ahornsiroop, 1/4dl archacide-olie, een scheutje rode wijnazijn, 2el room, 3el verse dille.

Hoe ga je te werk? Meng de mosterd, de suiker en de siroop goed door mekaar. Voeg nadien de azijn en de olie toe en werk af met heel veel dille.

The modern way “Gravad lax met rode biet”

Wat heb je nodig? 1 groot stuk zalmfilet (ongeveer 500 gr), 2 voorgekookte bietjes, een stuk mierikswortel, 4 el grof zout, 4 jeneverbessen, 4 el rietsuiker, 1 appelsien (bio), 2 citroenen (bio) een bussel dille, gezouten boter, artisanaal brood, cresson en 1 potje zure room

Hoe ga je te werk?  Blend de rode bietjes samen met de jeneverbessen. Rasp er de schil van appelsien encitroen bij en een stukje van de mierikswortel, en meng er het zout en suiker onder.

Leg de zalmfilet in een grote schaal. Verdeel er de rode biet-mengeling gelijk over. Rol in plastiekfolie, en zet in de koelkast voor 24u. Hak de dille fijn, en ‘paneer’ hiermee de zalm. Wikkel opnieuw in plastiekfolie, enzet in de koeling.

Wanneer je wilt serveren, haal je de zalm alvast uit de koelkast. Maak ondertussen een sausje met de zure room, wat citroenrasp, wat fijngehakte dille en peper en zout.

Snij de zalm in mooie plakjes, en serveer met grof brood met goede boter, het sausje en cresson.

Naar een #Carrefournye recept van Caroline van Avocado Van De Duivel

Gravad lax  “The easy way”

Zin in een snelle en unieke bereidingswijze van zalm? Je bakt eerst de zalm kort aan, stopt hem dan in het ‘marinade-zakje’ en laat hem één worden met mosterd en de verse kruiden.

Wat heb je nodig? Vers roggebrood, 200g verse tonijn, een assortiment verse kruiden (dille, bieslook en peterselie) en een pittige mosterd

Hoe ga je te werk? Bak de zalm kort aan langs beide kanten, smeer het vervolgens in met mosterd en bestrooi rijkelijk met verse kruiden.. Laat de zalm vervolgens anderhalve uurtje marineren op een koele plaats. Maak van de sneetjes roggebrood leuke toastjes, varieer naar vorm. Beleg tot slot de toastje roggebrood met de fijngesneden zalm en werk af met verse kruiden en serveer er een gemengd slaatje bij.

Bedankt voor de prachtige foto @ David Pintens

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s