eindejaarsvraagjes, plancha
Comments 2

Eindejaarsvraagjes aan Myriam

“Man man man,….” dat ik vaak wat ik denk als ik de blog van Myriam lees. Waar haalt deze dame toch al haar energie vandaan om zoveel en zo goed te schrijven? Haar blog, Hap & Tap is een mooie illustratie van hoe gepassioneerd een foodie wel kan zijn. Doe en kook zo voort, Myriam en bedankt voor jouw antwoorden.

myriam-300x300

 

Wij vallen meteen met de deur in huis J wat bezorgde jou het beste ‘foodorgasme’ in 2015 en waarom? Da’s een makkelijke. Dat was mijn bezoek samen met 5 vriendinnen aan restaurant Tim Boury* in Roeselare. Ik mocht daar gaan dineren op uitnodiging van San Pellegrino en de jonge chef schotelde ons zomaar eventjes het complete 7-gangen menu voor. Wow! van begin tot eind! Ik wil terrrrrrruuuuuuuugggggg!

Foodtrucks zijn in. Stel je krijgt ‘carte blanche’ en mag je eigen truck samenstellen. Wat serveer je en hoe ziet jouw truck eruit? Nu ga ik weinig origineel zijn, want wat ik voor ogen heb, bestaat al en wordt uitgebaat door een jongedame met ballen aan haar lijf. Iets wat ik ontbreek, want ik zou nooit de stap durven zetten: Cintjescookery Sweets on Wheels. Zij schuimt het land af met haar dessertformules, pannenkoeken, warme chocolademelk,… Ik ben stiekem stikjaloers op zoveel lef!

Kookboeken blijven het goed doen. Welk boek vond jij het best van het voorbije jaar en waarom natuurlijk?` Ongetwijfeld Nopi voor alles: de topgerechten, de mooie foto’s, verguld op snee. Het is mijn eerste kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zeker niet mijn laatste. Wat een topper. Nopi wordt wel op de voet gevolgd door het Bakboek van Rütger Van den Broeck, de winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Echt alles staat erin. Het woord bijbel is dan ook heel terecht gekozen. Ik maakte er al 3 recepten uit klaar en die waren om ter lekkerst.

Wij zijn tuk op outdoor cooking. Jij ook? Wat is jouw favoriet outdoor gerecht dat je buiten kan bereiden op de plancha of barbecue? Een kreeftje op de plancha daar zeg ik geen neen tegen. Met een flinke dot huisgemaakte peterselie-lookboter erover. Meer moet dat niet zijn!

Welke stad moet je als foodie echt gezien hebben en waarom? Dit jaar liet ik me verrassen door Rotterdam met zijn nieuwe markthallen, maar evengoed door (de wijde omgeving van) Brussel. Ik ontdekte er Italia Autentica in Drogenbos, Rob in Woluwe, Cru in Overijse, Stonemanor met Engelse en Amerikaanse specialiteiten in Everberg, maar vooral de gigantische artisanale bakkerij La Ferme du Hameau du Roy in Vieux-Genappe. Een eind rijden, maar de reis dubbel en dik waard!

Wij roeren vaak in de potten. Als wij nu eens de rollen omdraaien en jij zou mogen kiezen wie voor jou eens mag koken. Wie zou het dan worden? Bij mij mag Roger Van Damme wel eens in mijn keuken komen staan en dan mag hij, naar eigen keuze, een van de gerechten uit zijn boek Een Groot Gebaar voor me klaarmaken. Veel vraag ik nu toch niet? Roger, pretty please? Ik zal er een mooie blogpost aan wijden!

Thee of koffie? Met wel stukje taart? Koffie alstublieft. Black. Met een stukje warme tarte tatin en een bolleke ijs. Mmmm, I’m in heaven. Het leven kan toch schoon en eenvoudig zijn.

Met welk product ‘Van Bij Ons’ ga je graag aan de slag en waarom? De echte van Geldof wel te verstaan. Daar maak ik dan ijs van of ik stop ze als hartje in chocomousse. Het bittere van de chocolade gaat wonderwel samen met de zoete cuberdon. En dat weten ze bij Geldof zelf ook, want ze brachten onlangs de cuberdon met een jasje van pure chocolade op de markt. Kwijl, kwijl! Ja, ik weet het, ik ben een echt zoetemondje.

Champagne, Gin Tonic of een ander aperitief? Champagne, the real stuff! Geen cava, of prosecco, maar een echte goeie champagne in een zilveren ijsemmer met een wit linnen servet over gedrapeerd. Traditie troef, ik weet het, maar daar gaat (soms) niks boven!

Voor welk hapje bij het aperitief zou je haast een moord begaan? Een macaron met foie gras en speculaascrumble. Er is best veel werk aan, maar dit is zo verfijnd. Daarvoor mag je me ’s nachts uit mijn bed trommelen. Samen met dat glaasje champagne is dit het summum van genot!

Gooi net als ik de traditionele menuformule overboord en serveer jouw kerstmaal in de vorm van ‘shared plates’ waarbij je 4 borden met jouw favoriete gerechten op tafel zet en iedereen ongedwongen kan genieten. Welke ‘vier op een rij’ gerechten zouden het worden? Stoofpotjes! Eentje van varkenswangetjes, eentje van everzwijnragout, eentje met zeeduivel, scampi’s en een sausje op basis van Elixir d’Anvers (een gerecht dat ik ooit tijdens een kookles leerde kennen, maar ik niet mocht bloggen van de lesgeefster “of ik doe u een proces aan”) en een van rundvlees, wintergroenten en bier. Alle potten op tafel en schep maar op. Zalig! 0% stress voor de gastvrouw, 100% genieten!

Welk cadeautje wil jij dit jaar onder de kerstboom? Een bon voor een winkel à la Doen! in Gent, Cook & Serve in Brugge of De Kookwinkel in Oosterzele maakt me heel blij: lekker nieuw kookgerief of -servies uitkiezen. Nieuw gerief om mijn foto’s te pimpen is altijd leuk!

Waar zou jij graag als oudjaar vieren en waarom? Waar maakt mij niet uit, zolang het maar een plek is zonder internet, Wifi, gsm-ontvangst,… Een dagje in het jaar zonder, daar ga ik voor! Als dat dan nog een plek is met lekker eten, een mooi uitzicht en het gezelschap van mijn ventje en kinderen ben ik helemaal blij!

Welk culinair genot zou jij iedereen willen toewensen voor 2016? Da’s een lastige! Ik hoop dat in 2016 mensen terug meer gaan genieten van de basis. Weg met superfoods, glutenvrije, lactosevrije, suikervrije gerechten. Terug écht eten, daar duim ik voor.

Welk restaurant wil je komend jaar zeker bezoeken? In De Wulf en het is van moeten, want het restaurant gaat eind volgend jaar dicht. Zonde!

Wat staat er tot slot nog op jouw bucket lijst voor 2016? Een citytrip naar Marrakech en eentje naar Lissabon: leuke lunchtentjes ontdekken, foodmarktjes, hippe bars,… de foodie in mij is happy!

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s