eindejaarsvraagjes, Randverhaaltjes
Comments 2

De eindejaarsvraagjes aan mezelf

Genoten, dat heb ik van begin tot eind gedaan. December stond bijna helemaal in het teken van onze eindejaarsvraagjes (sorry daarvoor :-)). Keer op keer was het smullen van al die leuke antwoorden. Bedankt iedereen die eraan meewerkte. Op deze eerste dag van het nieuwe jaar geef ik graag – het klinkt wat raar- het woord aan mezelf.

IMG_7156

Wij vallen meteen met de deur in huis. Wat bezorgde jou het beste ‘foodorgasme’ in 2015 en waarom? Aan foodorgasmes geen gebrek dit jaar. Voor mij hoeft het geen sterrenkost te zijn, ik kan echt genieten van een simpel product of gerecht. Op maandag verse pensen bij onze beenhouwer halen,  op zondag een pateeken  bij de bakker, een broodje bij Au Suisse in Brussel,…Als ik er dan toch een moet uitkiezen dan is het zonder twijfel de San Pellegrino avond bij ons thuis . Helemaal top om 2 supertalenten in mijn keuken te hebben en met mijn beste vrienden te kunnen genieten van hun kookkunsten. Het was een avond waarvan ik letterlijk en figuurlijk heel lang nagenoten heb. Bedankt Jonas én Laurence.

Foodtrucks zijn in. Stel je krijgt ‘carte blanche’ en mag je eigen truck samenstellen. Wat serveer je en hoe ziet jouw truck eruit? Lekker retro : een VW-busje, vintage spullen en de boterham (de tartine of de stutte in ’t Westvlaams) als creatieve inspiratie. Goed artisanaal brood, rijkelijk en origineel belegd met typische Vlaamse charcuterie en kaas. Ik denk spontaan een boterham met gehakt en pickles, een stutte met kop en Gentse mosterd of eentje met platte kaas en radijzen….Ook een boterham met choco zal natuurlijk niet ontbreken.

Kookboeken blijven het goed doen. Welk boek vond jij het best van het voorbije jaar en waarom natuurlijk? Het is haast onmogelijk om er eentje uit te pikken. Ik zal mij beperken tot mijn persoonlijke top. Op 3 : Vegarabia. Dit boek brengt een ode aan de vegetarische keuken uit het Midden-Oosten. Echt geweldig wat ze met groenten en typische producten van ginder doen (ik breng binnenkort uitgebreid verslag uit). Op 2 het boek van Dagny Ros. Ik ben helemaal wild van haar stijl en manier van koken. Een goed basisingrediënt, een eenvoudige bereiding en een sexy presentatie. Meer hoeft dit voor mij niet te zijn. Op één het boek met een grote emotionele waarde : “Op en top genieten met de Miele-combistoomoven”. Ik schreef het samen met mijn collega Sarah als ode aan één van de fantastische ovens van Miele. Het creatieve proces, het uittesten van de gerechten, de photoshoot,….het waren één voor één fantastische ervaring. Het smaakt beslist naar meer.

Wij zijn tuk op outdoor cooking. Jij ook? Wat is jouw favoriet outdoor  gerecht dat je buiten kan bereiden op de plancha of barbecue? 2015 was het jaar van de plancha. Op een event raakte ik verliefd op deze zuiderse manier van koken. Onze plancha heeft dan ook het voorbije jaar zijn diensten bewezen. Ik hou van de eenvoud, het gemak én de culinaire mogelijkheden. Mijn favoriet : langoustines met verse kruiden. Een wit wijntje erbij en meer hoeft dat niet te zijn.

Welke stad moet je als foodie echt gezien hebben en waarom?  Deze zomer bezochten wij 2 steden die al lang op mijn verlanglijst stonden. In Wenen genoot ik van de klassieke grandeur. Een reuzeschnitzel bij Figlmulher en een apfelstrudel bij Konditorei Demel kan ik iedere foodie aanraden. Van Boedapest genoot ik dan weer in zijn totaliteit. Het is in de eerste plaats een ontzettend mooie stad die wat doet denken aan Parijs. De stadsdelen Buda en Pest, de Donau en de knipoog naar het verleden maken deze stad helemaal speciaal. Aan lekker eten is er zeker geen gebrek. Wij aten er de mooiste ijsjes van de wereld en aten er altijd fantastisch (en aan de democratische prijs)

Wij roeren vaak in de potten. Als wij nu eens de rollen omdraaien en jij zou mogen kiezen wie voor jou eens mag koken. Wie zou het dan worden? Mijn eerste en grootste inspirator : Jamie Oliver. Ik ben en blijf fan van zijn stijl, recepten en aanpak. Het was zijn boek dat ik 20 jaar geleden kocht en mij tot op de dag van vandaag nog altijd inspiratie brengt. Ook zijn  nieuwste ‘Superfood’ ziet er veelbelovend uit. Ik breng eerstdaags uitgebreid verslag uit.

Thee of koffie? Met wel stukje taart? Koffie. Zonder twijfel. Eéntje om ’s morgens wakker te worden en ’s middags een stevige latte om aan mijn suikerbehoefte te kunnen weerstaan. Ik ben de laatste tijd echt een liefhebber geworden van de betere koffie en vind het helemaal niet erg om een eindje te rijden voor een ‘echte kop’. En ja over ‘pateekes’ kan ik wel een volledige blog vullen als ik wil. Ik hou van variatie : van een simpele éclair, een tartelette tot een creatie van de betere patissier.

Met welk product ‘Van Bij Ons’ ga je graag aan de slag en waarom?  Geef mij maar een goed stuk vlees. Een côte à l’os vind ik altijd een geweldig avontuur. Onze beenhouwer maakt er altijd een erezaak van om voor ons een goed stuk te selecteren. Met trots levert hij dan ook zijn stukje af. Nadien vind ik deze stevige lap altijd een uitdaging. In de oven, op de barbecue,…met verse frietjes of een gevulde aardappel, het is altijd feest.

Champagne, Gin Tonic of een ander aperitief? Alweer een moeilijke keuze. Gin Tonic gaat er altijd in. Al moet ik bekennen dat ik het de laatste tijd meer heb voor de bubbelende godendrank. Heerlijk gewoon, passend bij elke gelegenheid.

Voor welk hapje bij het aperitief zo je haast een moord begaan? Bij een glaasje Champagne hoort een lekkere oester. Aan deze smaak kan geen enkel ander hapje tegenop. Dit is  voor mij het voorbeeld van pure smaak, van op en top genieten ook. Juist van peper erbij en ik ben in de zevende hemel;

Gooi net als ik de traditionele menuformule overboord en serveer jouw kerstmaal in de vorm van ‘shared plates’ waarbij je 4 borden met jouw favoriete gerechten op tafel zet en iedereen ongedwongen kan genieten. Welke ‘vier op een rij’ gerechten zouden het worden? Waarom heb ik toch zo’n moeilijke vragen opgesteld. Laat ik het voorbeeld  van kerstavond nemen en mijn inspiratie halen uit mijn menu met weinig werk  :

  • Zalm gemarineerd op 3 wijzen (klassiek, met Gentse mosterd, op Japanse wijze)
  • Garnalencocktail 2.0 (mijn ode aan het gerecht uit mijn kindertijd)
  • Carpaccio van nashipeer met witloof en roquefort
  • Zoete winterse salade met rode kool, savooiblad en macadamianoten (naar een recept van Ottolengi)

Welk cadeautje wil jij dit jaar onder de kerstboom? Geen speciale wensen dit jaar. Ik heb het eerlijk gezegd niet echt op die ‘cadeautjesrush’. Veel leuker vind ik om iemand te verrassen of verrast te worden  op een onverwacht moment. Ik geloof hier heel sterk in toeval. Ga niet te veel op zoek maar wees af en toe eens creatief en je komt de leukste cadeautjes tegen. Vorige week trakteerde ik neefje en nichtje op een dagje ‘Efteling’. Poffertjes en nadien een bezoek aan de Macdo maakten dit cadeautje helemaal geweldig

Waar zou jij graag als oudjaar vieren en waarom? Ver weg of dichtbij.  Ik raak er niet.  Het lijkt mij wel eens leuk om in Oostenrijk of Zwitserland (met veel sneeuw weliswaar) nieuwjaar te vieren. Ik zou dan skiën tot in de namiddag, genieten van de aprèsski en dan nadien gewoon mijn benen onder tafel schuiven en genieten. Dichtbij lijkt mij nieuwjaar aan zee ook wel leuk. Maar met lekker eten (met champagne en een fruit de mer ben ik al content) en leuk gezelschap ben ik thuis nog altijd het gelukkigst.

Welk culinair genot zou jij iedereen willen toewensen voor 2016? Begin bij het begin : een goed en eerlijk basisingrediënt. Kweek je eigen groenten en kruiden, ga eens wat vaker bij een echte ambachtsman en ga er vooral mee aan de slag. Snij, kneed, kook, bak, pekel,….doe het eens wat vaak allemaal zelf. Je zal zien hoe fantastisch het resultaat zijn zijn.

Welk restaurant wil je komend jaar zeker bezoeken? Komend jaar wil ik absoluut naar De Vijf Seizoenen in Brakel. De chef, Jonas en Laurence, waren zo geweldig bij ons thuis dat ik ze ook in hun restaurant aan het werk wil zien. Wat zij met groenten doen is fenomenaal.

Wat staat er tot slot nog op jouw bucket lijst voor 2016? Het wordt geen superlange lijst dit jaar. Gewoon simpelweg gelukkig zijn met de lekkere en kleine dingen des levens. Een open geest, leuke ontmoedigen, veel creativiteit en vooral veel goesting. Je leest er alles over op Cuberdon & Macaron.

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s