Brunch, De vier seizoenen, Geen categorie, Hartig, Het menu, Hippe recepten, Quiches en hartige taarten, vandemaand, voorgerechten, Zomer
Comment 1

Tomaat-amandeltaart op de wijze van Ottolenghi

Deze taart hoeft weinig introductie. Je moet ze gewoon proberen. De immer geweldige Yotam Ottolenghi  maakte van een klassieker uit de Franse keuken zijn hartige variant. Suiker en fruit ruimden plaats voor kaas, tijm en tomaten. Het resultaat is verbluffend en houdt het midden tussen een luchtige pizza en een stevige quiche….

IMG_8923

Wat heb je nodig?  140g zachte boter, 2 eieren, losgeklopt, 65 g vers broodkruim of panko
80 g gemalen amandelen, 2 tenen knoflook, fijngehakt, 100 g ricotta, 20 g Parmezaanse kaas, geraspt, 15 g tijmblaadjes, 2 vellen vierkant bladerdeeg, 1 kilo tomaten (ca 10 stuks) in plakken,24 zwarte olijven en / of een blikje ansjovis en 2 el olijfolie

Hoe ga je te werk? 
Verwarm de oven voor op 240′ C en beleg een bakblik met bakpapier.
Klop de boter in de keukenrobot bleek en luchtig. Voeg één voor één de eieren toe. Mocht het gaan schiften, voeg dan wat broodkruim toe. Zet de machine uit en voeg de rest broodkruim, de gemalen amandelen en de knoflook erbij, schep alles om tot het goed vermengd is.
Voeg de ricotta, de parmezaan, de helft van de tijm en ¼ tl zout toe en spatel alles door elkaar.
Leg het bladerdeeg op de bakplaat en verdeel met een paletmes het mengsel over de bodem. Laat daarbij rondom een rand van 2 cm vrij. Leg de plakken tomaat een beetje overlappend op de amandelvulling. Bestrooi het geheel met de olijven en verdeel eventueel stukjes ansjovis erover. Bestrooi met de rest van de tijm. Sprenkel wat olijfolie erover en bestrooi royaal met zout en versgemalen zwarte peper.
Zet de bakplaat in de oven en bak de taart ongeveer 15 minuten, schakel dan de oventemperatuur terug naar 200′ C en bak de taart nog 8-10 minuten. Haal de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Besprenkel er nog wat olijfolie over en serveer met een lekkere salade

Uit één van mijn favoriete kookboeken “Plenty More”, Yotam Ottolenghi

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s