Lekker leesvoer, voorpagina
Geef een reactie

Voor u gelezen : Pride & Pudding

Dit boek noem ik liever geen kookboek. Een verhalenboek met schitterende foto’s en dito recepten is meer op zijn plaats. Als het van mij afhangt, zou het op de ‘Must Reads for foodies’ moeten staan. Waarom? 1. Omdat zijn hoogheid Jamie Oliver het boek de lucht in prijst en 2. omdat Regula Ysewijn alias Miss Foodwise erin slaagt om met de combinatie van geschiedenis en recept- onze kijk op de Engelse keuken te verruimen. Met haar mooie verhalen over spotted dick, trifle, Yorkshire bakewell pudding halen wij voortaan onze neus niet meer op als wij aan de traditionele keuken van Groot – Brittannië denken.

missfoodwise-regula-ysewijn-withbook

Meer dan onze pudding

Regula toont dat het begrip pudding veel verder gaat dan onze -crème pap – pudding. Het is een begrip waar heel veel gerechten onder vallen. Ze brengt een ode aan de klassiekers en zet ook minder bekende puddings in de kijker. Als beenhouwersdochter was ik bij verrast met het veelvoud aan ‘vleespuddings’. Meer nog, ik droom er stiekem van om samen met mijn vader black & white pudding te maken. Ook het authentieke gebruik van ‘suet’ (niervet) en smout (reuzel) in veel van haar (ook zoete) recepten kan ik alleen maar aanmoedigen. De beste Belgische wafels maak je immers ook met een beetje smout in het deeg.

bookpagesflowV5-1024x717.jpg

Precisie en schoonheid

De geschiedenis vertellen is één. Authentieke recepten vertalen naar het heden is een andere uitdaging. Regula ging tijdens haar zoektocht neuzen in oude recepten waar maten, gewichten en kooktijden vaak onduidelijk en niet meer van deze tijd waren. Toch slaagde ze erin alle recepten precies omschrijven en aan te passen aan de nieuwste oventechnologie.

Als het oog wat wil dan komt het in dit boek zeker aan zijn trekken. De fotografie maakt van eten een stilleven en de illustraties van Bruno Vergauwen maken alles af. Ik heb mijn tijd genomen om van elk beeld te genieten en heb figuurlijk gesmuld van het prachtige serviesgoed dat in het boek gebruikt werd. Man man wat kan een kookboek toch schoon zijn.

bookpagesflowV12-1024x717

bookpagesflowV4-1024x717

Pride and Pudding, Regula Ysewijn, Uitgeverij Davidsfonds, € 35,- Een aanrader voor iedereen die houdt van het betere (kook)boek !

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s