Authentieke producten, Brunch, culinair verhaal, Hartig, Kaas, Lekker leesvoer, voorpagina
Geef een reactie

Voor u gelezen : Mijn Zwitserse kazen op een plankje

Tot voor kort reikte mijn kennis over de Zwitserse kazen niet verder dan de paar courante variëteiten als Emmentaler en Gruyrère. Het boek ‘Mijn Zwitserse kazen op een plankje’ bracht daar verandering. Ik weet nu alles over hun eeuwenoude kaastraditie met meer dan 450 verschillende kazen hebben en kan al spontaan een aantal variëteiten als Appenzeller®, Tête de Moine AOP, Vacherin Fribourgeois AOP, Sbrinz AOP,….opnoemen. Maar het boek bracht nog meer….

Mijn Zwitserse kazen op een plankje

Het bracht een pak creatieve inspiratie om met kaas aan de slag te gaan. Vergeet de saaie kaasplank, welkom het kaasplateau 2.0! Na het lezen van dit boek besef je hoeveel kaas wel in zijn mars heeft. Marie-Claire Quittelier en Marie Crosset lieten hun verbeelding de vrije loop om de Zwitserse kazen in hun meest onverwachte vormen en op de meest verrassende momenten te tonen. Kaas bij een super de luxe ontbijt,  kaas verwerkt in een hippe picknick,  leuke (kaas)recepten bij een gezellig theekransje,…. aan originaliteit en hippe ideeën geen gebrek.

Leuk weetje! De Franstalige versie van dit boek staat op de shortlist van de ‘Gourmand World Cookbook Award’ in de categorie ‘Best Cheese – Milk Book’.  Deze prijs wordt door de gespecialiseerde pers beschouwd als het equivalent van de Oscars. de resultaten worden bekendgemaakt op 28 mei in China. Duimen maar!

Het boek (14,99 euro) is beperkt beschikbaar in deze 2 boekenhandels
Filigranes, Kunstlaan 39-42 – 1040 Brussel – http://www.filigranes.be
‘t Stad Leest, Steenhouwersvest 16 – 2000 Antwerpen

Ga alvast nog wat watertanden bij het lezen van een paar creatieve kaasthema’s uit het boek. Geniet van de mooie fotografie en  laat je inspireren door de creatieve uitwerking van deze thema’s….

Plateau pique-nique

Picknickplankje Mooi weer is altijd een goed excuus voor een smakelijke picknick. Kaas is dan één van de beste bondgenoten. Besteed extra aandacht aan ‘fingerfood’ en serveer de gerechten in individuele porties, deze zijn gemakkelijk te hanteren. Gebruik voor sausen en vinaigrettes kleine afsluitbare potjes en breng salades pas op het laatste moment op smaak. Ze raden je ook aan om alleen maar harde of halfharde kazen op het menu te zetten. Zachte kaassoorten zijn niet altijd compatibel met warm weer! Leuke recepten bij dit thema zijn o.a. pretzels met sesamzaadjes, muffins met Appenzeller en Ceasarsalade geserveerd in een uitgehold brood.

Plateau après repas

Ontbijtplankje  Appenzeller®, Emmentaler AOC en Gruyère AOP staan bekend om hun fijne, fruitige smaak en passen perfect op dit ontbijtplankje. De geuren van deze kazen herinneren aan melk, cacaoboter, gekonfijte vruchten, hazelnoot. Serveer deze kazen op de ontbijttafel met een verrassende confituur  als een  bittere sinaasmarmalade  of een confituur van vijgen en walnoten. Op deze manier krijgt de kaas meer diepte en omvang.

Plateaux repas

Dinnerplankje Vervang een traditionele avondmaaltijd door een hippe kaasplank met een leuk assortiment van bijgerechten. Serveer het kaasplateau met een carpaccio van grisonvlees en krullen van Etivazkaas, een slaatje van veldsla en witloof, een trio van tomatenchutney,….en zoveel meer.  Elk bijgerecht uit het boek versterkt het aroma van de geselecteerde kazen en ziet er bovendien geweldig uit.

Om helemaal overstag te gaan….nog een aantal leuke gerechten uit het boek.

Sbrinz_SucettesLe Gruyère_Cake aux olivesLe Gruyère_Gaufres fines herbesAppenzeller_Cupcakes tomates séchéesTête de Moine_Salade CaesarVacherin Mont-d’Or_chaud

Voor meer info en recepten : www.kaasuitzwitserland.be

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s