Barbecue, Brunch, culinair verhaal, De vier seizoenen, Feestelijk koken, Het menu, Outdoor, voorpagina, wijn
Comment 1

BBQ en wijn? Tips voor een geslaagde combinatie

Het is nu echt zomer,  dé gelegenheid om de barbecue boven te halen. De sauspotjes van Devos Lemmens popelen om in je winkelkar te springen. Het tuinmeubilair wordt afgestoft en rijkelijk bespoten met Febrèze om de geur van die natte winter eruit te krijgen.  De slager zit al nachten nieuwe patécombo’s en marinades te bedenken en jij breekt je hoofd over leuke slaatjes en frivole bijgerechten.  Maar hoe zit het met de wijnen die je er bij serveert? Nog niet over nagedacht? Geen probleem Isabeau Sas van Our Daily Bottle zet voor ons de gouden BBQ-wijntips op een rij.  De zomer wordt om te smeulen & smullen,….

BBQ-shared-link-1200-628px

 

Wijn verfrist de mond!

“Wine is to barbecue what pickled ginger is to sushi—a palate cleanser,” Adam Perry Lang (serious BBQ-er)

Bier en barbecue. Het is en blijft een goddelijke combinatie. Niet geheel onterecht zo blijkt. Eén beet van zo’n sappig merguezworstje en je palet ligt onder een flinke laag ‘vleessap’ (om het lelijke woord ‘vet’ maar niet te hoeven gebruiken). Bier is dan de ideale ‘palate cleanser’ en maakt je mond weer proper voor de volgende hap. Wat bier kan, kunnen sommige wijnen ook. Wat je eigenlijk nodig hebt is CO2 oftewel bubbeltjes. De prik in bier zorgt namelijk voor het lauterende en verfrissende effect. Logischerwijze, kan je dus evengoed Champagne (of Prosecco, Cava) drinken, maar ook witte wijnen met een hoge aciditeit zoals Riesling, Grüner Veltliner, Verdelho zijn perfecte opkikkertjes.

Houd het hoofd en de rode wijn koel!

Koude rode wijn? Ja!!! In België drinken we onze wijnen, zeker de rode, vaak te warm. Als de temperaturen echt de hoogte in gaan (toegegeven dat gebeurt niet zo vaak), moet je je rode wijn in de koelkast bewaren als je hem op ideale temperatuur wil. Wees ook niet bang om hem in de ijsemmer te zetten als je buiten eet. De tannines in rode wijn gaan wanneer je hem koud serveert eigenlijk heel erg verfrissend smaken.

Drink (betaalbare) plezante wijnen

 Een BBQ-wijntje hoeft geen Grand Cru Classé zijn, denk aan leuke, fruitige en heel drinkbare wijnen. Wie rood wil in de zomer kiest best voor Pinot Noir, Grenache, Carignan en jonge Tempranillo.

Sangria!

Is je BBQ aan het einde van de maand en moet het allemaal iets budgetvriendelijker? Kies dan voor een goedkope rode wijn en maak er een heerlijk zomerse sangria van door er suiker, pompelmoessap en limoen aan toe te voegen.

d77a2fe9cb64f0a84bb6cd7f0984ff9c 2

1 reactie

  1. Leuke tips! Nu weet ik wel wat ik moet doen als ik een beperkt budget heb – sangria maken! Ook wist ik niet dat het zo belangrijk is om wijn koud te bewaren. Ik heb een verjaardag over een week en ik wil een BBQ organiseren en een leuke wijn hoort erbij! Bedankt voor het advies 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s