Authentieke producten, gebak, Het menu, Hippe recepten, Uit Frankrijk, vandemaand
Geef een reactie

NY Salted Cheesecake met een vleugje Fleur de sel

Aflevering 2 van het fantastische zoutreisje naar de Salins van Aigues-Mortes. Tijd om stil te staan bij het juiste gebruik van Fleur de sel én tijd om jullie te trakteren om een geweldig dessert met chocolade, karamel én het edele zout….

IG8F1848sl

De ultieme smaakversterker

Een tikkeltje fleur de sel versterkt de smaak. Het zorgt letterlijk en figuurlijk voor de “final touch” van tal van gerechten. Strooi het subtiel, net vóór het opdienen over je aardappeltjes, jouw heerlijk stukje vis of vlees en verwen zo jouw smaakpapillen. Fleur de sel versterkt niet alleen de smaak en het vermindert zelfs de bitterheid van bepaalde ingrediënten. De combinatie brood-boter- fleur de sel is je wellicht bekend. Maar ken je ook de zalige combinatie van karamel en fleur de sel? Heerlijk subtiel om een taart mee af te werken.

fleurdesel

Wat heb je nodig? 1 blikje gecondenseerde melk, 100g boter,  200g Myriakoekjes (of andere harde koekjes), 275g pure chocolade, 600g roomkaas (type Philadelphia), 125ml slagroom,  200g suiker, 4 eieren, 2 theelepels fleur de sel

Hoe ga je te werk? 

Begin een dag op voorhand

Maak eerst de Dulce de Leche of karamel van gecondenseerde melk en prijs je gelukkig als je een stoomoven hebt. Laat het blik (ongeopend) 2 uur stomen op 100 graden. Indien je geen stoomoven hebt, kan je het ook in de klassieke kookpot maken. Zet het blik volledig onder water en laat het minstens 3 uur koken. Maak meerdere blikken in één keer want ongeopend kan je Dulce de Leche nog heel lang bewaren. Altijd leuk om een taart mee af te werken of om dit toppertje te maken.

De dag zelf

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm (van 24 cm doorsnede) in met boter. Leg een vel bakpapier op de bodem van de bakvorm. Zet de ring erop en sluit de vorm. Smelt de boter. Maal in een keukenrobot de koekjes fijn en meng de boter door het koekjeskruim. Schep de kruimelmassa in de bakvorm en druk het met de bolle kant een lepel tot een gladde bodem. Zet de vorm  minstens een halfuurtje weg in de koelkast. Smelt de chocolade en zet het even opzij. Klop ondertussen de roomkaas, met de slagroom en de suiker tot een romige massa. Klop één voor één de eieren erdoor. Spatel de gesmolten chocolade erdoor en schenk het op de koekbodem. Schuif de taart voor een uur in de oven. Check de bovenkant want deze moet stevig aanvoelen. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen tot kamertemperatuur, haal het uit de vorm en plaats het –voor een nog intensere smaak- in de koelkast. Schep de karamel vervolgens uit het blikje en roer het even door zodat de karamel wat zachter en bewerkbaarder wordt. Strijk de karamel uit over de bovenkant van de taart en bestrooi het met Fleur de sel. Zet je neer en geniet van deze smaaksensatie (die ook stevig aan jouw ribben blijft kleven).

Voortaan onmisbaar op elke tafel!

Fleur de sel.  blijft een mooi product met een geweldig verhaal. Meer dan ooit ben ik overtuigd van de meerwaarde . Zoals je een bord en bestek op tafel horen, verdient fleur de sel ook een vaste stek. Zalig om een maaltijd te beginnen met een goed stuk brood, boter en fleur de sel, of een stukje vlees meer pit te geven. Smaak is één, vormgeving is twee. Ook daar scoort het fleur de sel van de Camargue. In een plaatselijk winkeltje sloeg ik mijn voorraad in. Roos, goud, zilver, zwart….aan decoratieve zoutpotjes geen gebrek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s