Authentieke producten, bloggen, Brouwers, culinair verhaal, Echte stielmannen, Uit Vlaanderen
Geef een reactie

Gastblog : Maak je eigen gin met Dries en The Lab Brewer

Micro­brouwerijen en ambachtelijke distilleerderijen schieten als paddestoelen uit de grond. In de meest vooruitstrevende restaurants en cocktailbars kan je vandaag reeds een eigen huisgin proeven. Artisanale gin is big business. Daarnaast wint de doe-­het­-zelf­beweging in populariteit. Iedere liefhebber wil zijn eigen wijn, bier of alcohol produceren. Personalisatie is het sleutelwoord.

Een goed pakket om je eigen gin te creëren is echter zeldzaam. Je vindt er op de markt, maar deze volstaan vaak niet aan de hoge eisen die een echte ginliefhebber stelt. Ik ben dan ook blij dat ik Dries aan het woord kan laten. Mijn zijn start-up ‘The Lab Brewer’ geeft hij de grootste professionals het nakijken. Vergeet de dure ginmerken, vanaf nu maak je een overheerlijke gin volledig volgens jouw persoonlijke smaak en dit voor 1/3 van de prijs. Dries vertelt er je alles over….

img_1494-7klein

Wat is The Lab Brewer?

The Lab Brewer is een cold drip oorspronkelijk gebruikt voor het bereiden van cold brew ­ koude koffie. Cold brew is al even het hipsterdrankje bij uitstek in de VS en nu ook stilaan in Europa populair wordt. Het is een verfrissende zomerdrank, vooral gegeerd bij baristas, omdat de typische karakteristieken van een originekoffie geaccentueerd worden. Het systeem is heel eenvoudig. Water (al dan niet met ijs) druppelt stelselmatig door een vers en medium gemalen originekoffie en belandt via een filter in een reservoir. Het bereiden van cold brew kan 6 tot 12 uur duren.

origineel-aan-te-passen-naar-grootte

The Lab Brewer is ontworpen in een trendy en actueel design en is vervaardigd uit eikenhout en labomateriaal. Het is een stijlvolle topper die bovendien iedereen de mogelijkheid geeft om te experimenteren. Door de eenvoud en de veelzijdigheid van het toestel, bleek na experimenteren dat The Lab Brewer ook perfect geschikt is om ice tea, je eigen gin of andere geïnfuseerde alcoholische dranken te maken. Dit alles bracht me op een groots idee….

Mezelf even voorstellen

Mijn naam is Dries Dauwe. Ik heb een opleiding genoten aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, waar ik ook een zevende specialisatiejaar drankenkennis heb gevolgd. Ik hou van lekker eten en drinken. Tot spijt van mijn vriendin, besteed ik echter minder tijd in de keuken en veel meer tijd aan het proeven en experimenteren met dranken. Ieder zijn ding ;). Vandaag ben ik marketingverantwoordelijke van Starbucks België. Hier heb ik de liefde voor koffie ontdekt. Net zoals bij wijn is er een grote diversiteit tussen verschillende regio’s. De herkomst, het brandproces, het al dan niet mengen van de koffiebonen met andere origines, de maaldikte en de bereidingswijze zorgen voor een volledig nieuwe koffie ervaring die we vandaag de ‘3rd wave’ noemen.

dries-dauwe-8

Als koffieliefhebber kwam ik natuurlijk in aanraking met Cold Brew, een verfrissende drank in opmars. Naast de uitgesproken karakteristieken van de koffieboon bevat cold brew minder aciditeit waardoor de koffie verdraagzamer is voor de maag. Cold brew kan op verschillende manieren bereid worden. De meest kwalitatieve koffie wordt verkregen door het bereiden in een cold drip. De originele cold drip toestellen zijn echter te duur en vaak ook te groot om in huisomgeving te gebruiken. Daarom kwam ik op het idee om The Lab Brewer samen te stellen, een cold drip gemaakt uit mooi en trendy laboglaswerk en een eikenhouten statief.

Een kleiner formaat (500 ml) en gebruik van mooie materialen zorgen ervoor dat het toestel een bruikbare eyecatcher wordt in de keuken. Toen ik de brewer uittestte met gin en botanicals was ik verbaasd over de kwaliteit en de smaakervaring. Een nieuwe toepassing was geboren.

The Lab Brewer: gebruiksvriendelijkheid troef

Met The Lab Brewer is het bijzonder gemakkelijk werken. Je kiest je botanicals en stampt ze al dan niet fijn met een mortier. Je plaats ze in een V­-vormige filter in het middengedeelte van The Lab Brewer en je dekt af met een kleinere ronde filter. Vervolgens giet je 500 ml kwaliteitsvolle vodka of basisgin – het merk is van geen belang – in de brewer en regel je de snelheid van het druppelmechanisme zodat er ongeveer 1 druppel per seconde door de filter sijpelt. Traag maar gestaag druppelt het unieke brouwsel naar beneden. Laat de brewer, de botanicals en de zwaartekracht hun werk doen en na een vijftal uur is je eigen botanische gin klaar. Deze kan je dan eventueel nog aanlengen met de basisgin om smaak en intensiteit te verfijnen.

botanics-1-1-of-1

Bepaal zelf de smaak

De toegevoegde botanicals bepalen de smaak van je brouwsel. Er zijn duizenden combinaties mogelijk. Combineer de typische botanicals zoals kardemom, kruidnagel, hibiscus, rozenblaadjes, korianderzaadjes met verse producten zoals seizoensfruit en appel of komkommer. Daardoor krijgt elke gin zijn eigen karakter en is het telkens weer uitkijken naar de subtiele verschillen. De mogelijkheden zijn oneindig. Maak een gin voor hem of haar, voor winter of zomer. Daag je vrienden uit om hun eigen brouwsel te bereiden.

My Lab Story

Geïnteresseerden kunnen The Lab Brewer online bestellen via MyLabStory.com, een website waar trendy labomateriaal verkocht wordt voor particulieren. Zo kan je er naast apothekersflessen en ­bokalen ook typische laboflessen, maatbekers en leuke voorraadbokalen kopen. Ook zijn er botanicals en overheerlijke koffiebonen te koop voor diegene die interesse hebben.

Recepten en informatie kan je terugvinden in mijn blog (blog.mylabstory.com ).

De toekomst?

Ik ben nog maar net gestart, maar ik heb alvast grote dromen met het project. Mijn blog noemt niet voor niets The Brewing Community. Ik werk volop aan recepten met als doelstelling een receptenboek samen te stellen. Het online gebeuren zal een open netwerk worden waar alle gebruikers recepten kunnen delen. Deze worden dan gequoteerd door medegebruikers.Een netwerk voor zij die graag experimenteren met dranken en smaken. En vergeet niet, alles wat je zelf maakt vormt het mooiste geschenk. Breng de meester­brouwer in jezelf naar boven en deel je beste creaties! Ik experimenteer er alvast vlijtig op los!

Vele groeten en tot brouws

Dries

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s