eindejaarsvraagjes, Randverhaaltjes
Comments 3

Onze eindejaarsvraagjes aan Annelies van Een Lepeltje Lekkers

Beste Annelies,

“Wow knap” dat is wat ik vaak denk als ik je blog lees. Mag ik je even op een pied de stalle zetten en je de Vlaamse Valli Little noemen. Echt geweldig hoeveel mooie ‘lepeltjes’ je voor ons bereid! Het recept, de invalshoek, de foto’s,… bij jou klopt het gewoon altijd. Doe ze lekker gewoon voort en bedankt voor jouw zalige antwoorden.

Greetz

Anniek

 

annelies

Wat bestel je op café? Een stevig biertje of liever een glas wijn?
Ik drink geen bier, dus doe mij maar een lekker glaasje wijn. Met een frisse cocktail kan je mij ook altijd een plezier doen.

Eten is beleving ! Zo smaakt het beter op een gezellig terrasje dan in een donkere vuile kelder. Waar beleefde jij het voorbije jaar jouw top belevings / eetmoment?
Een moeilijke vraag voor iemand die zoveel van eten – in al zijn facetten – houdt als ik… Ik kies voor een tête à tête in A Food Affair, een modern-Aziatisch restaurant in Gent. Alles klopte: het gezelschap, de gesprekken, het sobere maar stijlvolle interieur en de overheerlijke gerechten zonder al te veel tierlantijntjes. Een topavond!

“Simple food”, Sergio Herman maakte er recent een mooi boek over. Welke simpele kost doet je wegdromen naar jouw jeugdjaren? Iets waarmee je mij nog steeds een ongelooflijk plezier kan doen, is met een bord prinsesseboontjes met gekookte aardappels, een hardgekookt ei en zoetemelksaus. Gewoonweg héérlijk. Als ik het ei door gebakken spek vervang, kies ik voor een sausje op basis van lobbig opgeklopte room en een scheutje azijn. Het klinkt misschien raar, maar er bestaat niks lekkerder.

 Vlaanderen heeft een schat aan lekkere streekproducten. Voor welk streekproduct maak jij al eens een ommetje?  Ik hou van een echte mattetaart: zo eentje met een smeuïge vulling en schilferend bladerdeeg. Bij Himschoot op de Groentenmarkt in Gent hebben ze er even lekkere als in Geraardsbergen zelf.

“Op een onbewoond eiland” Kinderen voor Kinderen zongen er ooit een geweldig meezinger van. Wat als je drie smaakmakers zou mogen meenemen? Welk stop je dan in jouw valies?  Fleur de sel, limoen en boter. Met boter smaakt álles goed!

Wim Lybaert en zijn vrienden van ‘ Het Goeie Leven’ deden mij meermaals watertanden. Meer nog , mijn dochter en ik hebben zelfs wilde plannen om zelf met een moestuin te beginnen. Welke groenten / kruiden / kleinfruit zou jij mij aanraden?
Ik heb zelf maar een klein stadstuintje en absoluut geen groene vingers. Maar mijn ouders hebben een grote moestuin en daar durf ik in de zomer wel eens gaan “shoppen”. Aardbeien en tomaten uit eigen tuin zijn onovertroffen.

Let’s meat baby! Wat noem jij het beste stukje vlees en hoe maak je het het liefste klaar?  Ik hou van een kwaliteitsvol stukje vlees op tijd en stond. Liever minder vlees dan inboeten op kwaliteit. Ik hou het liefst simpel, zodat het vlees de ster is. Geef mij maar een eenvoudige côte à l’os met sla en gebakken patatjes. Ik gebruik de “reverse sear” methode die mij ooit werd aangeraden bij Slagerij Dierendonck: eerst langzaam garen in de oven, en dan dichtschroeien in de pan of op de barbecue: perfecte “cuisson” gegarandeerd!

Zot van desserten is een understatement, ik ben eerder verslaafd aan al wat zoet is. Met de komende feestdagen in het vooruitzicht zoek ik leuke inspiratie voor een leuk dessert / taart?  Zelf ben ik minder een zoetebek en kies ik steevast voor desserts met een beetje zuur erin. Ik zou je mijn veenbessentaart met oreo’s aanraden: hij is helemaal niet zo moeilijk te maken, maar ziet er spectaculair uit. Daarenboven vult het zuur van de cranberry’s de zoete oreo’s perfect aan. Ideaal voor na een zware maaltijd.

Ik laat je even in een glazen bol kijken….welke (food)trend wordt volgens jou de komende jaren belangrijk?  Ik hoop op een terugkeer van de “doe-maar-gewoon”-trend: geen rare schuimpjes, zalfjes of emulsies, geen superfoods of boerenkoolsmoothies, maar bescheiden, eerlijke kost. Wat niet wilt zeggen dat die niet origineel kan zijn natuurlijk. Maar alle overdreven navelstaarderij mag wat mij betreft achterwege blijven.

 Stel dat jouw laatste uren zijn aangebroken (wat wij absoluut niet hopen) en je nog 2 opties hebt? Kies je dan voor stomende seks met jouw geliefde of laat je de beste maaltijd die je ooit proefde nog eens aanrukken? Liefde boven alles, dus ik ga toch voor de vrijpartij. Maar als ik vooraf nog een lekkere linguine vongole mag eten, kan mijn laatste uur absoluut niet meer stuk! 😉

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s