eindejaarsvraagjes, Hippe recepten, Randverhaaltjes
Geef een reactie

Onze eindejaarsvraagjes aan Liesbeth Hobert

Beste Liesbeth,

Als ik aan jou denk, denk ik aan die fantastische dag in 2016!

Ik zie ons daar nog staan,  met onze schop in de salins van Aigues-Mortes. Later beleefden wij samen een culinair toppertje in een simpele “cabane”  aan de Middellandse zee. Je bent in de eerste plaats een geweldig sympathieke madam én rasechte foodie. Als gewezen culinair redactrice van Libelle en Proeven heb ik zonder het te beseffen veel artikels van jou gelezen. Binnenkort wil ik mij trouwens aan één van jouw fantastische (kook)boeken wagen. Een foodie die zichzelf respecteert moet nu toch één van jouw kleppers “Culinaire Confidenties” of “Witloof from Belgium” gelezen hebben.

Bedankt toffe madam en graag tot een volgende gelegenheid !

Anniek

IMG_1741

Wat bestel je op café? Een stevig biertje of liever een glas wijn? Na een fikse wandeling kan een stevig biertje mij wel bekoren en dan liefst een van het donkere type. Op café zal ik niet zo gauw zomaar een glas witte of rode wijn bestellen aangezien je vaak niet eens weet wat er geschonken wordt. Anders ligt het in de wijnbars waar je hier in Hasselt een paar hele goede van hebt met een ruime keuze aan wijn per glas. Bij Dito kan je zelfs een proefplankje bestellen om drie wijnen van dezelfde druif te kunnen vergelijken. Leuk!

Eten is beleving ! Zo smaakt het beter op een gezellig terrasje dan in een donkere vuile kelder. Waar beleefde jij het voorbije jaar jouw top belevings / eetmoment? (link is welkom) Het is misschien een cliché intussen maar eten bij The Jane is een heerlijke belevenis. Alles klopt daar. De sfeer, het decor, de bediening, het eten… Hetzelfde ervaar ik in de Slagmolen waar de chef met zijn no nonsense gerechten waarbij het hoofdingrediënt een ereplaats krijgt, altijd weet te overtuigen. Maar het kan niet alle dagen feest zijn. Vandaar dat ik een eenvoudig gerecht in een knus eetcafé of een goede brasserie zeker ook weet te waarderen.

Simple food”, Sergio Herman maakte er recent een mooi boek over. Welke simpele kost doet je wegdromen naar jouw jeugdjaren? (link) Ik heb Nederlandse roots en ben opgegroeid met stevige erwtensoep, boerenkool met rookworst, hutsepot en dat soort gerechten. Ik koester ze en maak ze nog steeds met veel liefde klaar. Al smaken ze nooit echt zoals mijn moeder ze maakte. Of misschien is de herinnering sterker dan het eindresultaat.

Vlaanderen heeft een schat aan lekkere streekproducten. Voor welk streekproduct maak jij al eens een ommetje?
Voor asperges rij ik met veel plezier naar een goede kweker waar ze kraakvers uit de grond komen. En wat dat betreft zijn wij in Limburg verwend. Ook aan witloof heb ik mijn hart verloren. Helaas woon ik niet in Brabant waar het grondwitloof nog gekweekt wordt. Gelukkig vind je het ook in de betere supermarkten. Enne… ik heb er zelfs twee boeken over geschreven, samen met topchef Felix Alen die er ook een grote fan van van is. toerismekinrook.be en Het ultieme witloofboek – Linkeroever Uitgevers.

“Op een onbewoond eiland” Kinderen voor Kinderen zongen er ooit een geweldig meezinger van. Wat als je drie smaakmakers zou mogen meenemen? Welk stop je dan in jouw valies?  Oei, dat wordt moeilijk. Een flesje Maggy (foei, mijn Hollandse roots remember…), een grote bus cayennepeper en een een paar doosjes Maldon zout.

Wim Lybaert en zijn vrienden van ‘ Het Goeie Leven’ deden mij meermaals watertanden. Meer nog , mijn dochter en ik hebben zelfs wilde plannen om zelf met een moestuin te beginnen. Welke groenten / kruiden / kleinfruit zou jij mij aanraden? Ik heb zelf een bescheiden moestuin die begon met een vierkantemeterbak op poten. Die vind ik perfect voor (veel) kruiden en sla omdat de slakken er dan niet bij kunnen. Verder doen courgettes het goed (maar hou het bij een of twee planten), ook radijsjes, rabarber, struikboontjes en zelfs paprika’s. Aan tomaten waag ik mij niet meer omdat dat telkens een fiasco in. Behalve dan kerstomaatjes in potten. Succes alvast!

Let’s meat baby! Wat noem jij het beste stukje vlees en hoe maak je het het liefste klaar? Een grote vleeseter ben ik niet maar een rosé gebakken duifje, een stukje krokante kalfszwerik of een vergeten stuk rondvlees zoals de ‘onglet of longhaas’ met een sjalottensaus kunnen mij bekoren. Maar eigenlijk eet ik vlees het liefst in suddergerechten. Slow food is helemaal mijn ding. Een goede kalfsblanquette, stoofvlees op z’n Vlaams, ossenstaart of osso bucco… Zalig!

Zot van desserten is een understatement, ik ben eerder verslaafd aan al wat zoet is. Met de komende feestdagen in het vooruitzicht zoek ik leuke inspiratie voor een leuk dessert / taart? Ik ben geen zoetekauw dus zal je aan mij wat deze vraag betreft niet veel hebben. Verder dan een of andere panna cotta, een eenvoudige appeltaart of een citroentaart kom ik helaas niet. Gelukkig hebben wij goede patissiers hier in Hasselt!

Ik laat je even in een glazen bol kijken….welke (food)trend wordt volgens jou de komende jaren belangrijk? Dat we terugkeren naar eerlijke en eenvoudige kost wordt nu al duidelijk. Ik heb ook stilaan genoeg van alle schuimpjes en zalfjes. Geef mij maar een goed bereid stuk vlees of vis met een bescheiden maar smakelijk garnituur en een uitstekende saus. Dat neemt niet weg dat we graag buitenlandse keukens blijven ontdekken. De Koreaanse bijvoorbeeld met die lekkere gefermenteerde groenten, of die van Peru waar tegenwoordig de beste chefs te vinden zijn. Ook ‘sharing’ wordt hoe langer hoe populairder. Gewoon een eerlijke pan eten op tafel zetten waar iedereen royaal uit kan opscheppen. Zo eenvoudig kan het zijn.

Stel dat jouw laatste uren zijn aangebroken (wat wij absoluut niet hopen) en je nog 2 opties hebt? Kies je dan voor stomende seks met jouw geliefde of laat je de beste maaltijd die je ooit proefde nog eens aanrukken? Details zijn altijd welkom maar hoeven niet. De beste maaltijd ooit delen met mijn geliefde is ook een optie! Daarna zien we wel wat er volgt…

Genieten doe ik nog altijd bij het zien van deze foto’s….

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s