bloggen, eindejaarsvraagjes
Comments 4

Onze eindejaarsvraagjes aan Janneke Philippi

Beste Janneke,

Ik ben content ! Content dat je mij heel snel een enthousiast mailtje terugstuurde en je jouw antwoorden met de wereld wil delen . Maar misschien ben ik nog contenter met al de inspiratie die je mij de afgelopen jaren bracht. Je rubriek in Delicious Magazine doet mij keer op keer goesting krijgen.  Je kookboeken worden met de regelmaat van de klok geraadpleegd en “ Favoriete Desserts” staat nog altijd op nummer 1 in mijn kookboeken-top 100.

Naast al jouw creativiteit ben je ook als mens geweldig. Weet je nog toen ik je een blogpost doorstuurde en je voorstelde om eens naar Vlaanderen te komen? Na wat heen en weer -gemail volgde er een gezellige lunch in Antwerpen. Ik stop nu mijn lofzang, prik de verschijningsdatum van jouw nieuwste boek en laat je nu helemaal freewheelen op onze eindejaarsvraagjes…

Dikke Vlaamse bees

Anniek

janneke

 

Wat bestel je op café? Een stevig biertje of liever een glas wijn? Ik drink heel graag wijn maar een lekker biertje bestel ik ook graag buitenshuis. Thuis trouwens ook, lekkere biertjes liggen naast de wijn op voorraad in de koelkast.

Eten is beleving ! Zo smaakt het beter op een gezellig terrasje dan in een donkere vuile kelder. Waar beleefde jij het voorbije jaar jouw top belevings / eetmoment?  Mijn beste eetmomenten zijn toch altijd op vakantie in Italië. De eenvoudige maaltijden die allemaal even goddelijk zijn, fijne sfeer, glazen wijn en water… wat zon en iedereen ontspannen. Dan zijn mijn top-momenten!

“Simple food”, Sergio Herman maakte er recent een mooi boek over. Welke simpele kost doet je wegdromen naar jouw jeugdjaren? Dat is zonder twijfel mijn moeders stoofvlees. Alleen mosterd, bouillon en zilveruitjes komen er aan te pas. Met een prakaardappel en sla, nog steeds een feestmaal. Ik heb het recept trouwens opgenomen in mijn nieuwe boek Stoven bij Janneke thuis dat in januari verschijnt.

Vlaanderen heeft een schat aan lekkere streekproducten. Voor welk streekproduct maak jij al eens een ommetje? Ik maak veel kilometers als het gaat om een goede vlaai. Die haal ik aan de andere kant van Maastricht.

“Op een onbewoond eiland” Kinderen voor Kinderen zongen er ooit een geweldig meezinger van. Wat als je drie smaakmakers zou mogen meenemen? Welk stop je dan in jouw valies? Goede olijfolie, want maakt alles lekker! En verder zout en knoflook – zonder kan ik niet!

Wim Lybaert en zijn vrienden van ‘ Het Goeie Leven’ deden mij meermaals watertanden. Meer nog , mijn dochter en ik hebben zelfs wilde plannen om zelf met een moestuin te beginnen. Welke groenten / kruiden / kleinfruit zou jij mij aanraden? Ondanks dat onze tuin een mooie kas heeft, kom ik niet verder dan wat potten kruiden en een bak rucola in de zomer. Elk voorjaar neem ik me voor de kas op te ruimen en aan de slag te gaan. Misschien dat ik deze winter eens moet gebruiken om een plan te maken. Courgette zou ik graag willen, want dan hebben we meteen mooie bloemen om te vullen of door de risotto. En verder lijken me allerlei bonen geweldig om zo uit de peul in de pan te doppen.

Let’s meat baby! Wat noem jij het beste stukje vlees en hoe maak je het het liefste klaar? Ik heb de afgelopen tijd vooral veel gestoofd, en daarvoor hoef je niet de meeste luxe vleessoorten te nemen. Wangetjes, ossenstaart, inktvislamellen de je voor een appel en ei koopt, het is allemaal even heerlijk. Op mijn site staat een voorproefje uit mijn nieuwe boek: hertensukade met bier en bramen.

Zot van desserten is een understatement, ik ben eerder verslaafd aan al wat zoet is. Met de komende feestdagen in het vooruitzicht zoek ik leuke inspiratie voor een leuk dessert / taart? Zoet is altijd goed en maakt van een stamppot – of stoemp zoals jullie volgens mij zeggen – nog een feestdis! Marineer fruit in bijvoorbeeld campari en bak onder kruimeldeeg voor een supereasy dessert. Of een chocolade-pannacotta met whiskey of gefrituurd ijs met een frambozencoulis, allemaal even kerst-waardig.

Ik laat je even in een glazen bol kijken….welke (food)trend wordt volgens jou de komende jaren belangrijk? Dat vind ik een moeilijke! Ik vind de huidige trend van shared-dining een hele fijne, en nog te weinig bekend. We zijn in restaurants nog te zeer gefocused op ons eigen bordje. Die trend mag van mij nog enorm uitbreiden. Samen eten delen, niks is fijner,plus zorgt voor extra gezelligheid!

Stel dat jouw laatste uren zijn aangebroken (wat wij absoluut niet hopen) en je nog 2 opties hebt? Kies je dan voor stomende seks met jouw geliefde of laat je de beste maaltijd die je ooit proefde nog eens aanrukken? Details zijn altijd welkom maar hoeven niet. Dan ben ik toch bang dat mijn culi-hart vraagt naar een goede maaltijd om het goede leven af te sluiten. Samen met iedereen die me lief is, plus mijn favoriete bubbels!

 

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s