eindejaarsvraagjes
Geef een reactie

Onze eindejaarsvraagjes aan Iris De Feijter

De volgende naam is ons -ondertussen indrukwekkend – lijstje is Iris De Feijter! De voorbije zomer schepten wij samen ‘fleur de sel’ en aten wij de beste oesters van het jaar.  Als journaliste voor o.a. De Morgen en De Tijd deelt ze haar eigenzinnige kijk op design, mode, architectuur en interieur. ‘Food’  is voor haar een belangrijke bijzaak met deze fantastische antwoorden als resultaat!

Bedankt Iris!

IMG_9659

Wat bestel je op café? Een stevig biertje of liever een glas wijn? 
Een glas wijn, behalve als ik chateau migraine vermoed. Dan ga ik voor een gewoon pintje.

Eten is beleving ! Zo smaakt het beter op een gezellig terrasje dan in een donkere vuile kelder. Waar beleefde jij het voorbije jaar jouw top belevings / eetmoment? 
Het overkwam me gelukkig veel en vaak. Dit zijn wel de de toppers. De Kromme Watergang was de hoogvlieger op alle vlakken: culinair én qua beleving. Verder ook de verse oesters bij Café du Commerce op het zonnige marktplein van Aigues-Mortes. En de afternoon tea in The Gallery: het roze unversum van Sketch in Londen.
“Simple food”, Sergio Herman maakte er recent een mooi boek over. Welke simpele kost doet je wegdromen naar jouw jeugdjaren? 
Zelfgemaakte frietjes in een koffiefilter, als snack

Vlaanderen heeft een schat aan lekkere streekproducten. Voor welk streekproduct maak jij al eens een ommetje? 
Mattentaartjes, Hasseltse speculaas, Damse Mokke-kaas en Gentse Tierenteyn-mosterd

“Op een onbewoond eiland” Kinderen voor Kinderen zongen er ooit een geweldig meezinger van. Wat als je drie smaakmakers zou mogen meenemen? Welk stop je dan in jouw valies? 
Worcestersaus, sojasaus en (ingelegde) ansjovis (ideaal als zoutvervanger)
Wim Lybaert en zijn vrienden van ‘ Het Goeie Leven’ deden mij meermaals watertanden. Meer nog , mijn dochter en ik hebben zelfs wilde plannen om zelf met een moestuin te beginnen. Welke groenten / kruiden / kleinfruit zou jij mij aanraden?
 Warmoes (ook wel snijbiet genoemd) is een typische vergeten groente. Het blad is spinazie-achtig. De stengel heeft meer bite. Het groeit in de prachtiste kleuren. Fantastisch om quiche mee te maken. Zelf heb ik veel plezier van mijn citroentijm-plantje: heerlijk frisse smaakmaker.

Let’s meat baby! Wat noem jij het beste stukje vlees en hoe maak je het het liefste klaar? 
Ik ben geen fanatieke vleeseter. Maar ik kook graag midden-oosters en schapenkotelletjes of zelfgemaakte lamsgehaktballetjes passen daar fantastisch bij.

Zot van desserten is een understatement, ik ben eerder verslaafd aan al wat zoet is. Met de komende feestdagen in het vooruitzicht zoek ik leuke inspiratie voor een leuk dessert / taart? 
De lekkerste taart die ik dit jaar maakte, was Italiaanse kaastaart met bergamot. Een (bij ons) zeldzame citrusvrucht, maar fantastisch aromatisch. Hier is het recept

 Ik laat je even in een glazen bol kijken….welke (food)trend wordt volgens jou de komende jaren belangrijk? 
Zoet lijkt me op zijn retour. Bloemen en groente nemen de plaats van (al te zoete) fruitsmaken in. Denk maar aan drankjes met rozenwater of koekjes met lavendel. Ook in salades zie je veel bloemen op duiken. Hetzelfde met groente. Hartig ijs is in opkomst, maar ook in thee en yoghurt duiken groentesmaken op. Qua eetgewoontes denk ik dat de grens tussen snacks en maaltijden gaat vervagen. We ontbijten met een mueslireep bvb.

Stel dat jouw laatste uren zijn aangebroken (wat wij absoluut niet hopen) en je nog 2 opties hebt? Kies je dan voor stomende seks met jouw geliefde of laat je de beste maaltijd die je ooit proefde nog eens aanrukken? 
Laat het ons proper houden en kiezen voor de maaltijd. Maar als het even kan, liefst wel met zijn tweeën aan tafel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s