bloggen, eindejaarsvraagjes
Comments 3

Onze eindejaarsvraagjes van Bart aka Tuur met Pruimen

Eindelijk! Wij hebben weer een man om onze eindejaarsvraagjes af te vuren. En wat voor één! Bart is er ééntje van de authentieke soort, ééntje die van vele markten thuis is en vooral ééntje die nog “echt” blogt. Met de originele blognaam Tuur met Pruimen brengt hij verhalen recht uit het hart én uit de buik. Geen poespas maar echte verhalen over zijn liefde voor het goeie leven en lekker eten. We love it.

Bedankt en tot in het echte leven 🙂

Anniek

bartgoet

Wat bestel je op café? Een stevig biertje of liever een glas wijn?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik minder en minder alcohol drink.  Voor een glaasje Saint Emilion (Grand Cru) wil ik gerust een uitzondering maken, maar mijn blik op een menukaart gaat altijd eerst naar de alcoholvrije cocktails of homemade lemonades.  Lokaal geperste fruitsappen hebben ook een streepje voor!  In het begin kreeg ik heel wat rare blikken en opmerkingen – een man die geen alcohol drinkt, lijkt sociaal onaanvaardbaar – maar ondertussen zoekt men in mijn vriendenkring naar leuke alternatieven.

Eten is beleving ! Zo smaakt het beter op een gezellig terrasje dan in een donkere vuile kelder. Waar beleefde jij het voorbije jaar jouw top belevings / eetmoment?

Ik kan erg genieten van het aanschuiven aan tafel bij mijn ouders of grootmoeder.  Het katapulteert je weer meteen naar je kindertijd.  Maar naar jaarlijkse gewoonte vieren mijn vrouw en ik onze huwelijksverjaardag op een culinaire toplocatie (voor zover ons budget dat toelaat).  Dit jaar scoorde Table D’amis in Kortrijk hoge toppen (zie verslag).

“Simple food”, Sergio Herman maakte er recent een mooi boek over. Welke simpele kost doet je wegdromen naar jouw jeugdjaren?

Florentijnse hamrolletjes (zie recept), een kindvriendelijk alternatief voor witlof in hamrolletjes.  In onze familie zo ingeburgerd dat we het als kind vreemd vonden dat anderen het niet kenden.  Op mijn blog wordt dit origineel recept erg gesmaakt.  In mijn herinnering komt het uit een kookboek van de KAV.

Vlaanderen heeft een schat aan lekkere streekproducten. Voor welk streekproduct maak jij al eens een ommetje?

Ik ben opgegroeid met Tierenteyn mosterd, konijn van Diegenant, …

Jaarlijks doe ik in navolging van mijn grootouders in het najaar een ritje naar de vistrap in Oostende om kilo’s verse grijze Noordzeegarnalen. Dan zijn ze op hun best, zowel in kwaliteit als prijs.  ’s Morgens halen met frigobox, de hele dag thuis pellen, portioneren en invriezen, met de koppen fond trekken om de volgende dag garnaalkroketten te rollen.  Beter kan je ze nergens vinden!

Ondertussen vond ik mijn woonplaats Deerlijk fantastische lokale initiatieven.  Onze nieuwe overdekte markt Lokaal verzamelt allerlei lokale boeren en producenten.  Topkazen, brood, vlees, groenten en fruit en nog veel meer.  En mijn lokale slager Soetaert heeft trouwens de beste bloedworsten van Vlaanderen.  Binnenkort meer hierover op mijn blog met enkele winacties!

 “Op een onbewoond eiland” Kinderen voor Kinderen zongen er ooit een geweldig meezinger van. Wat als je drie smaakmakers zou mogen meenemen? Welk stop je dan in jouw valies? 

Versgemalen peper en nootmuskaat.  Ik zou blijven draaien of raspen!

Limoenen liggen standaard in mijn fruitmand.  Het geeft sauzen zo’n andere dimensie!

En komijn vind ik een meer recente ontdekking. Zelf tot poeder vijzelen, fantastische geur! Ik probeer al wat meer te experimenteren met zuiderse of oosterse kruiden.

 Wim Lybaert en zijn vrienden van ‘ Het Goeie Leven’ deden mij meermaals watertanden. Meer nog , mijn dochter en ik hebben zelfs wilde plannen om zelf met een moestuin te beginnen. Welke groenten / kruiden / kleinfruit zou jij mij aanraden?

Courgette, rabarber, doornloze braam, staakboontjes, rode bietjes.  Allemaal weinig onderhoud en makkelijke oogst!

Ik heb ook succes met kerstomaatjes in allerlei kleuren en vormen.  Ik koop geënte tomatenplanten, plant ze eind juni buiten in volle grond om in augustus volop te oogsten.  De kunst is te ‘dieven’ in de oksels en te durven snoeien (1 stam is echt voldoende).

 Let’s meat baby! Wat noem jij het beste stukje vlees en hoe maak je het het liefste klaar? Een cool veggie-gerechtje mag (à la limite) ook.

Je mag me op elk moment wakker maken voor duif of eend.  Rosé gebakken, krokant velleke of gekonfijt.  Het liefst met wat de natuur en de moestuin in de herfst nog produceert: knollen, paddestoelen, witlof, …

Omdat mijn vrouw vegetarisch is, doe ik hier graag ook vegetarische suggestie: risotto met bospaddestoelen (met bouillon van gedroogde paddestoelen). To die for…

 Zot van desserten is een understatement, ik ben eerder verslaafd aan al wat zoet is. Met de komende feestdagen in het vooruitzicht zoek ik leuke inspiratie voor een leuk dessert / taart?

Dan durf ik volgende twee zoete dessertjes suggereren:Pannacotta van witte chocolade en passievrucht Of deze frisse citrussalade met granité van citroengras.

Ik laat je even in een glazen bol kijken….welke (food)trend wordt volgens jou de komende jaren belangrijk?

De gezondheidsadviezen zijn niet meer weg te slaan uit de dagelijkse actualiteit.  Wat je de ene dag nog mag eten, zou je de volgende dag beter niet meer eten.  Eten mag wat mij betreft terug garant staan voor gezelligheid, samen rond de tafel, zonder electronische afleidingen.  Een beetje gezond verstand en alles met mate lijkt me nog het beste advies.

Wellicht zullen we in de toekomst meer lokaal, minder vlees en duurzaam moeten leren denken op vlak van voeding.  Ik draag die projecten een warm hart toe.

En ik ben vooral benieuwd hoe de blogwereld de komende tien jaar zal evolueren, maar daar durf ik geen voorspellingen in doen.

Stel dat jouw laatste uren zijn aangebroken (wat wij absoluut niet hopen) en je nog 2 opties hebt? Kies je dan voor stomende seks met jouw geliefde of laat je de beste maaltijd die je ooit proefde nog eens aanrukken? Details zijn altijd welkom maar hoeven niet.  Ik zou mijn laatste uren wellicht willen vullen met alles te zeggen wat ik nog niet of te weinig heb gezegd tegen mijn geliefden.  Maar als ik echt moet kiezen, zonder twijfel een intiem adrenalinemoment met mijn vrouw 🙂

 

 

3 Comments

  1. Als dit niet motiveert om te blijven bloggen…
    Dank je wel voor de lieve woorden, Anniek ❤
    En inderdaad hopelijk een live ontmoeting in 2017!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s