Authentieke producten, Betere adresjes, Oost Vlaanderen, Uit Vlaanderen
Geef een reactie

Tijd voor echte geutelingen

‘Fijne tarwebloem met laag asgehalte, kakelverse eieren, uierverse koemelk, bakkersgist, zout en een snuifje kaneel. Geen bewaarmiddelen. Geen kleurstoffen. Geen vetstoffen. Geen suiker. Geen trucage. Simpel maar puur, uniek in zijn bereidingswijze en smaak, recht van de boerenbuiten en van Elst.’ Dit is niet het zoveelste commerciële praatje maar een mooie omschrijving van de geuteling.


Tot de jaren ’30 was het bakken van geutelingen een gebruik dat in Vlaamse Ardennen veel voorkwam. Rond Lichtmis maakte iedereen een ketel deeg en trok ermee naar de dichtstbijzijnde oven en goot er zijn geutelingen op de gloeiende stenen van de houtoven. Doorheen de jaren verdween dit gebruik en het duurde tot in de jaren ’80 eer het bakken van geutelingen als gebruik opnieuw de nodige aandacht kreeg. Dankzij het Geutelingencomitié blijft deze traditie tot op de dag van vandaag overeind.

Redenen genoeg om de komende weken naar Elst (deelgemeente van Brakel) te trekken en er de geutelingentraditie volledig te beleven. Je kan een bezoek brengen aan het ovenmuseum of gezellig rijtje schuiven om geutelingen te kopen. Als het uitgebreider mag zijn kan je via het Geutelingenpad de streek verkennen. Meer informatie vind je op deze website.

Ps. Deze post is een ‘reblog’ van een post uit 2012. Het is een traditie geworden om elk jaar om geutelingen te gaan én ze werden recent erkend als streekproduct redenen genoeg om jullie nog eens dit mooie verhaal te vertellen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s