Authentieke producten, Desserts, Hippe recepten, Uit Vlaanderen, Zoet
Comments 4

Over luchtige Vedett wafels….

Zoals onze familietraditie het wil, wordt in november ons wafelijzer bovengehaald. ‘Ons’ kan je wel letterlijk nemen want oorspronkelijk het wafelijzer van mijn grootmoeder zaliger doet 40 jaar na haar dood nog steeds dienst. Het houdt zelfs beter ‘zijn warmte’ dan de ‘nieuwere’ varianten. Van haar recept bleven wij ook met onze handen af. Hoog tijd om dit familierecept met jullie te delen (en er een heel kleine twist aan te geven)….

IMG_8032

Wat heb je nodig? 1kg fijne bloem, 4 eieren, 500g hoeveboter en wat extra boter om het wafelijzer in te smeren, 200g suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 1 blokje verse gist, 5dl melk en 5dl spuitwater of pils (ik gebruikte voor de gelegenheid Vedett)

Hoe ga je te werk? Verwarm op een zacht vuurtje de melk en de in stukjes gesneden boter. Los ondertussen de gist op in lauw water. Doe de bloem, de suiker en de vanillesuiker in een grote kom. Maak er een kuiltje in en giet de gist, de eidooiers en een beetje bij beetje van het melk- en botermengel bij. Blijf roeren tot je een glad mengsel bekomt. Maak vervolgens het deeg extra luchtig door er pils aan toe te voegen.  Klop ondertussen de eiwitten tot schuim en voeg deze onder het deeg. Laat het deeg nu minstens een uur rijzen op een warme maar tochtvrije plaats. Als de gist  goed zijn werk doet, moet het deeg in volume verdubbelen. Laat het wafelijzer goed heet worden en neem vooral je tijd om te bakken. Reken op een 3 à 4 minuten per wafel. Geniet ervan!

Serveertips?  Onze grootmoeder had niet veel nodig om deze wafels helemaal af te maken : suiker (bloem, bruine en kinnekes), slagroom, choco en confituur.

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s