eindejaarsvraagjes
Geef een reactie

Onze eindejaarsvraagjes aan Annelies

Tussen de drukke kookactiviteiten door maak ik even tijd om de leuke antwoorden van Annelies op jullie los te laten. Ze is naast een fantastische madam, één van die Vlaamse foodies die mij vaak goesting geeft om te koken. Geweldig hoe ze op haar blog Een Lepeltje Lekkers eenvoudige maar geweldig uitziende recepten brengt. Keer op keer ben ik verrast door haar verfrissende aanpak. Doe zo voort, Annelies! Ik kijk al uit naar jouw lepeltjes vol lekkers.

Annelies & Charlotte

In het najaar was Vlaanderen in de ban van The Bake Off en kregen wij lekker veel goesting om te bakken. Stel dat jij je kandidaat zou stellen, welke creatie (taart, cake, koekjes) zou jij insturen en waarom? Ik zou waarschijnlijk mijn veenbessentaart met oreo’s insturen. Die ziet er spectaculair uit door de versiersels van gesuikerde cranberries, pistachenoten en sinaasappelzeste. Maar stiekem is hij helemaal niet moeilijk om te maken. 😉

Over naar dat andere populaire TV-programma: De Slimste Mens. Wat zijn jouw trefwoorden als je denkt aan lekker eten? Huisgemaakt, seizoensgebonden, ongecompliceerd, verrassend en in goed gezelschap. Homecooking is onderschat: het is zo’n rijkdom om ’s avonds met je gezin aan tafel te schuiven en te genieten van een eenvoudige maaltijd die je zelf bereid hebt met producten die nú op hun best zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we het onszelf veel te moeilijk maken. “Life can be complicated, cooking doesn’t have to be”, zoals Nigella Lawson het zo mooi verwoordt.

Je bent chef voor één dag en moet gezond koken voor een sporter. Wat ga je koken en voor wie wil je dit graag doen?  Goh, da’s een moeilijke, mag het ook een ex-sporter zijn? Dan zou ik misschien Kim Clijsters kiezen. Ik heb enorm veel bewondering voor haar prestaties, en vooral ook voor haar houding in de sport. Ze is altijd een goedlachse, bescheiden dame gebleven, terwijl ze toch heel gedreven is. Ik zou kiezen voor een buffetje met enkele goeie salades, lekker brood met échte boter, en een groot stuk vlees of vis. Ik denk bijvoorbeeld aan krokant gebraden buikspek of een zalmfilet. Misschien niet zo gezond, maar Kim tennist niet meer hé! 😉

De Warmste Week is er in december ook weer. Overal zie je fantastische (vaak culinaire) initiatieven – van chocomousse tot het veilen van eindejaarsetentje. Wat zou jij kunnen kokerellen / doen voor het goede doel? Ik zou de boterwafeltjes van mijn mama maken: zo’n simpel recept, maar iedereen die ze proeft is er meteen weg van. Ze zouden dus heel wat centjes in het laatje brengen! Ik zou wel moeten opletten dat ik het deeg niet vooraf op eet, zo lekker…

2017 was voor mij een jaar met andere prioriteiten (lees weinig tijd om te bloggen). Welk moment vond jij – als doorwinterde foodie – het absolute topmoment? Eind april trok ik met een goeie vriendin naar het Zuiden van Frankrijk. In Avignon hadden we iets te vieren en belandden we op het gezellige terras van een elegant restaurant. Goeie gesprekken, veel gelach, een uitgelaten gevoel van “de-wereld-ligt-aan-mijn-voeten” en een verrassend verfijnd feestmaal. Ik krijg nog een glimlach op mijn gezicht als ik eraan terug denk…

Chefs, punten en sterren. Het gaat allemaal zo snel dat een mens haast niet meer kan volgen. Welke chef heeft voor jou het verschil gemaakt in 2017? Jeroen Meus. Verfrissend hoe hij omgaat met de gezondheidshype. Gezond eten begint met gezond verstand, ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen.

Koffiebar of bruin café? Je favoriet adresje(s) graag! Koffiebar! Sinds ik een dik jaar geleden een interview deed met een koffiekenner, kan ik er nog meer van genieten. Ik probeer enkel nog goeie koffie te dringen: kwaliteit boven kwantiteit. In Gent zijn Koffiebar Or, Café Labath en Take Five Espressobar mijn favorieten.

Nu Bob met zijn controle overal zal zijn, moeten wij meer en meer op zoek gaan naar lekkere alternatieven. Wat is jouw favoriete cocktail? In mocktails ben ik niet echt thuis, maar ik vind het wel tof dat steeds meer originele frisdranken hun weg naar de gemiddelde menukaart vinden. In de zomer is Cucumis mijn uitverkoren drankje: limonade op basis van komkommer en munt. Lekker fris en origineel!

Verse soep is voor mij meer dan ooit echte comfortfood. Ook met de feestdagen in het vooruitzicht lijkt mij dit een goed idee. Heb jij een leuk voorstel? Ik ben fan! Soep is zo veelzijdig en kan heel eenvoudig opgeleukt worden tot een feestelijk voorgerecht. Dit jaar ontdekte ik soep van peterseliewortel, en die zal met kerst ook op onze feestdis staan.

Als beenhouwersdochter ben ik niet zo’n goede veggiekok. Bezorg jij ons inspiratie voor een leuk feestelijk veggie gerecht? Niet makkelijk. Met de feesten zet ik toch graag een goed stuk vlees of vis op tafel. Misschien dat ik een vegetarische lasagne met venkel en pompoen zou serveren: daar heb ik al heel wat succes mee geoogst, zélfs bij fervente venkel-haters.

Je moet verhuizen en slechts 5 kookboeken mogen / kunnen mee. Welke zijn dat dan en waarom? Dat zou ik echt vréselijk vinden! Als ik dan toch moet kiezen, neem ik zeker iets van Nigella Lawson mee, gewoon al omdat het zo’n heerlijke boeken zijn om te lezen. Daarnaast denk ik ook aan The new easy van Donna Hay, omdat ik werkelijk élk recept dat erin staat, zou willen maken. Sirocco van Sabrina Ghayour mag ook mee: Midden-Oosters geïnspireerde gerechten, maar dan op een makkelijke manier. Voor eenvoudige en smaakvolle vegetarische gerechten kies ik Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall: de lasagne van de vraag hierboven komt er trouwens uit! En dan misschien nog Het Bakboek van PIVA, omdat ik dan zeker ben dat ik alle basisrecepten – van confituurtaart tot Brusselse wafels – bij de hand heb.

2017 was ook het jaar dat Instagram boomde! Wie is jouw favoriet ? Ik volg heel wat accounts om inspiratie op te doen voor gerechten en fotografie. De meeste publiceren práchtige beelden die zo uit een high-end kooktijdschrift lijken te komen. Maar als favoriet kies ik Sabrina Ghayour, omdat ze zo eerlijk en open is. Ze deelt zowel gerechten uit haar boeken en kookworkshops, de fastfood die ze ’s avonds na een avondje uit opsmikkelt op de achterbank van een taxi, als beelden van haarzelf in onesie en zonder make-up op de zetel met een zak chips. #fuckperfect!

Is er nog plaats onder de kerstboom? Ja hoor, voor jouw favoriet cadeautje wel. Wat zou jij graag willen dit jaar? Eigenlijk moet ik niks hebben, want ik heb al alles wat ik maar kan wensen. Als je toch écht iets wilt kopen, mag dat een mooie bakvorm van Nordic Ware of een Opinel messensetje zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s