eindejaarsvraagjes
Geef een reactie

Onze eindejaarsvraagjes aan Mélanie

Afsluiten doe ik dit jaar in schoonheid, met een vriewijze madam, Mélanie. De passie voor puur eten bracht ons lang geleden samen. Toen – oei ik begin mij precies oud te voelen – waren wij één van de eerste foodbloggers en genoten wij enorm van de authentieke momenten die wij samen beleefden. Mélanie hield het bloggen na een paar jaar voor bekeken en koos met een welgesmaakte foodie touch voor een spannend freelance bestaan. Tegenwoordig smijt ze zich passioneel in het grafisch vormgeven en stopt ze elke vorm van communicatie in een mooi grafisch kleedje. Check zeker eens haar website! En ja,  zij is toevallig ook één van mijn favoriete tafelgenoten

Thanks Mél !

Ps herken je deze foto nog? Was op één van onze toppers…

IMG_7750

In het najaar was Vlaanderen in de ban van The Bake Off en kregen wij lekker veel goesting om te bakken. Stel dat jij je kandidaat zou stellen, welke creatie (taart, cake, koekjes) zou jij insturen en waarom? De kans dat ik mij zou inschrijven is nogal klein, bakken is niet echt mijn ding. Ik zou kiezen voor iets ‘gewoon’, niet te veel tierlantijntjes. Dingen als een goeie tarte tatin, een goddelijke cheesecake of een lekker koekje.

Over naar dat andere populaire TV-programma De Slimste Mens. Wat zijn jouw trefwoorden als je denkt aan lekker eten? Puur – boter – comfort food – groentjes – kaas

Je bent chef voor één dag en moet gezond koken voor een sporter. Wat ga je koken en voor wie wil je dit graag doen? Een poké bowl! Met veel verse groentjes, een stukje rauwe vis, rijst en een topdressing.

De Warmste Week is er in december ook weer. Overal zie je fantastische (vaak culinaire) initiatieven – van chocomousse tot het veilen van eindejaarsetentje. Wat zou jij kunnen kokerellen / doen voor het goede doel? Postkaartjes maken met recepten en die dan in pakketjes verkopen.

2017 was voor mij een jaar met andere prioriteiten (lees weinig tijd om te bloggen) Welk moment vond jij – als doorwinterde foodie- het absolute topmoment? Ik kan niet kiezen: Het gepocheerde ei met avocado on toast bij Distrikt Coffee in Berlijn, de polenta bij Duck Soup in London, de aardbeien van de boer hier in de buurt, het gerecht met vers gedraaid gehakt van Pieter Lonneville bij de opening van De Superette Bokrijk, het princessenboontjes – geitenkaas gerecht bij Graanmarkt 13, de gehaktballetjes met puree, erwtjes en wortelen bij Bodo, het diner bij Chambre Séparée.

Chefs, punten en sterren. Het gaat allemaal zo snel dat een mens haast niet meer kan volgen. Welke chef heeft voor jou het verschil gemaakt in 2017? Ik kan niet anders dan Kobe Desramaults zeggen. Zijn Chambre Séparée is uniek, en zo goed dat hij koppig zijn idee en visie doorzette. Het is er niet alleen fantastisch lekker, maar de opzet en setting maken het tot een totaalbeleving die ik nog nergens anders heb ervaren.

Koffiebar of bruin café? Je favoriet adresje(s) graag! Ik drink heel graag een perfecte cappuccino maar ik kies toch voor het bruine café en dus mijn favoriet: De Ganzerik. Al zo vaak lekker gegeten (vorig jaar nog een memorabele steak tartaar!), en leuke momenten beleefd met vrienden. Ik ben niet zo’n bierdrinker, maar ik weet dat mijn lief daar altijd heel blij wordt van de biertjes die ze op de kaart hebben staan.

Nu Bob met zijn controle overal zal zijn, moeten wij meer en meer op zoek gaan naar lekkere alternatieven. Wat is jouw favoriete cocktail? Ik kreeg onlangs een mocktail met komkommer, appel, gember en verjus. Helemaal mijn ding.

Verse soep is voor mij meer dan ooit echte comfortfood. Ook met de feestdagen in het vooruitzicht lijkt mij dit een goed idee. Heb jij een leuk voorstel? Ik maak nog altijd heel graag de knolselder-witte bonensoep met chermoula uit het eerste Vegalicious boek. Scoor je altijd mee!

Als beenhouwersdochter ben ik niet zo’n goede veggiekok. Bezorg jij ons inspiratie voor een leuk feestelijk veggie gerecht? Moeilijk kiezen, ik kook bijna uitsluitend veggie. En ik merk dat men het soms veel te ver gaat zoeken als het veggie moet zijn. Ik vind een goed gemaakte risotto met de groenten van het seizoen al heel feestelijk.

Je moet verhuizen en slechts 5 kookboeken mogen / kunnen mee. Welke zijn dat dan en waarom?

  • Plenty of Plenty More van Ottolenghi: Het leven zou niet hetzelfde zijn zonder recepten van Ottolenghi…
  • Eén van boeken van Anna Jones: Groenten in de hoofdrol! Met naar mijn gevoel massa’s comfort food (en toch gezond) recepten.
  • Home Made van Yvette Van Boven: Yvette’s boeken zijn zo interessant. Veel weetjes, er staan originele recepten in (vaak klassiekers met een twist) en het leest alsof ze naast je staat en het je gewoon vertelt. Zo persoonlijk, dat vind ik gewoon tof.
  • Ons kookboek, voor als ik toch ook eens het juiste recept een klassieke bereiding zou nodig hebben J
  • Thuiskomen van Dorien Knockaert, ja een recent boek maar ik vind het echt goed. Lang geleden dat ik nog zo veel verschillende gerechten uit 1 boek heb gemaakt.

2017 was ook het jaar dat Instagram boomde! Wie is jouw favoriet? Eigenlijk teveel om op te noemen. Ik volg heel wat foodies op instagram, van chefs tot kookboekenauters tot bloggers. En er is er één waarvan ik minstens 1 keer per maand een schermafbeelding maak om op mijn ‘to cook’ lijstje te zetten: Ottolenghi.

Is er nog plaats onder de kerstboom? Ja hoor voor jouw favoriet cadeautje wel. Wat zou jij graag willen dit jaar? Kookboeken of een etentje maken mij altijd blij.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s